Dllm洗衣粉成日唔溶 癡係黑色衫搞到一撻撻

231 回覆
104 Like 43 Dislike
重汗味幾推薦

因為我本身啲衫冇乜汗味 所以我係好多件運動衫夾埋一齊 放好少都已經好足夠

我見佢話有一啲除汗臭嘅成份
唔夠熱溶唔曬 就算溶曬 啲膠就沖落海餵魚 所以唔好用啦
跟instruction 嘅一半粉已經夠
同唔好咁多衫
再用熱水洗衫

btw,千祈唔好用梳打粉洗機,啲粉唔會溶晒沖晒,會跟部機一世
點解唔用洗衣液
洗衣液
其實洗衣液明明係最方便,點解要用洗衣球,又唔可以調節份量,啲膠膜溶唔晒又會積聚,洗衣粉仲衰,會溶唔晒,同埋放得耐會一舊舊

利申:洗左好多年衫
你係直接倒洗衣粉落衫定落個槽到?
聽人講唔可以直接落衫
因為會痴住唔溶
所以要落槽等水沖開佢
洗衣液/洗衣粉落太多
D衫洗完係會臭
marketing
ariel 唔係中性又有螢光劑唔係咩衫都岩用
正常落左袋去洗係唔會有問題
用粉就30度水洗 包溶得哂
西門子得8kg/5kg, 如果西門子有出10kg/7kg 我一定買,佢大陸做啲低model機其實同LG差唔多價。但你點知舊膠喺去水個陣排返出嚟
你似放太衫壓到實
咁啲洗衣液咪一樣沖左落海餵魚
唔通洗衣液好食啲,健康啲
公屋設計明喉去廁所去水
所以見到
啲粉溶唔到太耐痴實部機,久而久之又甩番啲屎出黎,要洗部洗衣機,同埋以後唔好用粉
P&G洗衣產品有兩條line

Bold係主打唔同種類嘅香味同洗衣體驗
藍色清淨花香(正皮推薦,有洗衣液/球)
粉紅色優雅花香(有啲甜,有洗衣液/球)
紫色薰衣草(正皮推薦,得洗衣球)
綠色田園草香(好似得藥房日本城有 懷疑水貨)

Ariel主打功能性洗淨,有碳酸、殺菌、螢光劑淨色,但香味好假
藍色常規款
綠色室內晾衣款
灰藍色防蟎款(得洗衣液)

以上全部洗衣球都用過,冇膠膜殘留問題

個人用落Bold都夠做,有污糟加勺碧蓮就得,洗完啲衫香噴噴 懶人直接買Ariel波波都得,唔使煩

另外唔好買KA
同威露士一樣唔敢認自己係中国牌子,喺度偽日
而且洗得唔乾淨又冇香味
添多啲咪即係加多啲囉
屋企人有時見裝得飯少都會叫添多啲

香油錢又係叫添錢
你又邊到鄉下
我用aeon果隻
用咗成年都仲OK
轉洗衣液,
洗衣粉其實for舊式洗衣機
洗衣粉個設計係預你加水沖溶咗D粉先 所以部機有個盒仔
如果已經用埋盒仔都唔溶有殘留
睇死你係太重手落太多粉所以單靠洗衣機沖D水唔夠力沖散D粉
一係你落少啲粉睇吓有冇改善
一係好似你而家咁溝水開左D洗衣粉先放入機度 但呢個世界有樣商品叫「洗衣液」正正就係「已經開好嘅洗衣粉」
用完洗衣粉有一撻撻咪過多次水
8-9成 加水 有機會太重 起唔到ling 洗完同冇洗
冇乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞