邊度有得買工業用95%酒精?

23 回覆
1 Like 8 Dislike
邊度有得買工業用95%酒精?
最近買咗部樹脂3D打印機
印出嚟嗰啲嘢要用乙醇去清洗
但藥房買到嗰啲都係75%
上網睇話純度高啲會清洗得乾淨啲

邊度有舖頭有得賣??
75%都可以,用聲波機震,2分鐘洗完。
買75%翻嚟
回流冷凝法整
但如果印啲戰棋有手指會唔會整斷?
部分藥房有99%賣
你唔係咁撚智障呀嘛,上去Google都搵到啦

化工原料啊,識唔撚識呀?
有人想知再講

水做底》細樽,燉湯咁
Btw, 冇試過,因為我呢邊酒精唔貴+公司錢,
但我覺得用熱水or洗潔精果類都可以震走d油,反正淘寶聲波機唔貴,建議你買部玩下,我就2分鐘,你低w數可能要震耐d。
如果唔係水洗既樹脂,
基本上都係要用高濃度既工業酒精,
但隨住你清洗既樹脂愈多,基本上會愈黎愈黏,到咁上下定期要換酒精。

去化工原材料既鋪頭,我買過香港金安企業有限公司,
又或者去AIO 買酒精 (我未買過)
以前去做化工既公司買好似150蚊5L,99.8%既IPA (Iso propyl alcohol)
高濃度放屋企既話,就會有小小危險。
中環蓮香隔離間藥房有,500ml $9x
我諗你問多幾間你附近嘅藥房都會搵到
大圍東方 自取
買生命之水頂住先
試過完成後即刻去清洗
同埋隔咗一兩日先去清洗
普通用水盆朗下酒精嘅方法

發現隔咗一兩日先清洗
件嘢表面都係會有少少黐立立
咁樣如果印件10幾個鐘嘅嘢都幾麻煩
有陣時印完唔得閒即刻整

呢個狀態超聲波清洗機有冇用?
深水埗梁國英
理論上,其實十幾個鐘問題都不大(但要睇物料)
應該有可能係你既酒精濃度同清洗方法有關。
另外有時候有某類牌子既樹脂就算洗乾淨,摸上手都可能會感覺有小小黏,
你可以再次進行2次固化,即係曬多次燈,按個人需要。

超聲波機除非你洗好細件既野,
一般我自己都建議用好似Anycubic Wash,Form Wash個類,
較個時間等佢慢慢洗。但自己睇返每個牌子既樹脂適用既清洗時間。
75% 加脫水劑就有95%
化工料地方有98% 買,洗機器好多人需要,普遍嘢黎
去工業用品專門店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞