英國砌磚工人短缺 年薪可超120萬元

214 回覆
226 Like 23 Dislike

藍領行業在外國相當吃香,英國政府有意放寬對建築業外勞的工作簽證要求。英國目前的砌磚工人短缺,部分現職工人的年薪更可突破12.5萬英鎊(約120萬港元)。

英國建築業界指,當地目前只有7萬名在職砌磚工人,如不培訓更多砌磚人才,將難以達成政府每年建造30萬套房屋的目標。

英媒引述建築商霍奇金森 (Ian Hodgkinson)也認同,有必要加強培訓及鼓勵新人入行。

他表示自己多年前由學徒做起,目前公司有80名砌磚工人。大學三年級學生新入行工作,每周也可賺取1,000英鎊(約9,600港元),至於資歷較深者周薪則為2,500英鎊(約2.4萬港元)。

英國本月一項職位空缺調查顯示,當地建築業的職位空缺較新冠疫情前大幅增加65%。英國政府移民諮詢委員會 (MAC)建議,將其中五個建築業職位列入短缺職業清單,包括砌磚及砌石工人、屋頂工人、木匠、泥水工人、批盪工人。
周薪高無用,俾稅局抽咗一大截
扣埋稅有幾錢落袋
睇留言以為大家目標係打份唔會抽稅嘅工 咁有遠見
唔駛抽稅 一定袋好多錢落袋啦

咁就無左43447
抽完稅仲有80萬一年
6皮幾嘢一個月都不錯

唔知砌磚易唔易做
鋪路果d有鋪路磚機
係起屋要人手砌兩層磚
2500鎊周薪,俾你交稅交到盡無一半(其實唔使交咁多),都有65000鎊一年
即係一個月5萬幾港紙到手,算係咁啦
點入行先得個講字係人都識
人地年薪百幾萬都要連登仔幫手諗埋
係咪返9放4 想做
想做點入行
諗下點解次次全世界都話好做糧高既點解請唔到人 就係因為最後落袋無咁多 香港建制業夠吹到月入10萬 有幾多人有
藍領吃香好多
要唔要考牌
2500 講緊最top個d老屎忽
真心有好野
一定係LOCAL>東歐佬>印仔>港豬
1000磅一星期都難搵啦,indeed好多都係30k annual
仲要求有經驗
啱呀
都唔好計香港人團唔團結呢個問題先
波蘭佬好似砌磚好勁
果時做野果座大廈有一層清拆大裝修,日日都見到班羅馬尼亞人,由朝到晚都係度,啲野又撚重,但係睇得出係插曬旗,完全無外人,更加唔好話亞洲人
真,響英國做白領辛苦到喊
我都想辭職做三行
中國人唔興交稅
呢d工係燃燒生命既工 一定唔可能做到40幾50歲

仲未計周身病痛要睇專科既錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞