[銀行一間間爆港樓比銀行更堅韌] 瑞信爆完到德銀

7 回覆
0 Like 4 Dislike
歐洲的德意志銀行(Deutsche Bank)違約成本激增,重燃外界對銀行業危機擴大的疑懼,導致股價重挫。

德意志銀行24日在法蘭克福股市一度跌幅超過14%,收盤跌8.5%,報8.54歐元。由於德意志銀行的信用違約交換(CDS)大幅攀高,引發投資人疑慮,歐洲銀行股也倒成一片。

之前美國有3家區域銀行倒閉,瑞銀(UBS)也收購瑞士信貸(Credit Suisse),投資人對銀行股信心不足,不過德國總理蕭茲(Olaf Scholz)表示,德意志銀行是賺錢的銀行,沒有理由去擔心
錢回流香港,減息
升升升
和是否賺錢無關系……
係囉,擺明就爆...
193X年depression都係差唔多背景
班banker真係為咗穩民心
咩說話都講得出
明明蝕到仆街都要講成財務好穩健 唔洗擔心
唔係金錢破產呀,係信心破產,個個擠提就會爆
你俾10年,佢換返嗰啲10年美國債券,係冇事,但一信心破產嗰個攞錢佢唔夠現金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞