自修IELTS 搞唔惦想報course

98 回覆
3 Like 64 Dislike
暫時睇過:
1. Wall Street English 呢間COMMENT 好差,應該唔會考慮
2. BEACON COLLEG Richie Pang 90 小時呢個有無人參加過,覺得comment 點?
3. SPENCER LAM 呢個又點睇?
4. 或者有無其他推薦?
買本藍色English Grammar in Use
做哂佢

睇哂啲有興趣嘅美劇,YouTube channel
由只睇英文字幕開始
到唔睇字幕

英文h漫都可以試下
日本嘢都好多英譯

英文係要浸
你無心學 報咩course都係哂錢
你本身大約咩level 想aim咩level
唔洗報course
上YouTube搵就得
d錢拎黎報多兩次好過
一次唔得就兩次三次
DSE得3嘅我 自修考IELTS都有6.5
我相信好多人都可以考到6.5/更高
我Reading 同listening都係做網上個d mock test
Speaking就睇下YouTube 人地d mock exam
睇下人地咁講會幾多分 應該點講先會高分小小
Writing 就睇下YouTube 學唔同文章個結構 同應該用咩字
有個結構就點都唔會低分
所以我Speaking同Writing 係冇搵個人同我練習
Writing連試下寫都冇寫過

最後係R6.5 L7.5 W6 S6 overall6.5
writing 應該可以再高分d
但我用太多時間係短文到
長文唔夠時間寫 差50字先夠字數
如果夠字數應該都有7

你睇下有冇朋友可以幫下你先
出邊報班平個d都係睇片
D mock上網都有 點解要俾錢佢地
係speaking同writing有需要先俾錢學囉
Add pop raking can use the apps
長沙灣Stanley English Training
之前考報過 教得勁好 好有心機
你想考幾多分先得架大佬
只要生活中不斷用,要迫自己用英文思考,就會好成績。
我無溫過都7.5
認真,英文h漫,有無好嘅網推介吓
可以試下 https://www.ieltsadvantage.com
嘅free video先
同步揾人一齊練speaking + 揾老師改文俾feedback你會有用,唔使報成個course咁貴
可唔可以一齊溫書?dm自修室溫
好多人紅色果本grammar in use 都未必識
我舊年報左wall street
上過幾個tutor既堂,得一個阿sir係教得好
結果我把所有堂調晒跟果個阿sir上
最後都考番6.5 (細分最差6)
本身dse咩grade?
阿叔me當年ce拎e
要上堂千祈唔好上wall street, 你報之前會做一個assessment, 而assessor好可能係唔識英文, pre我ielts攞5-5.5, 然之後sell課程話點樣幫到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞