德銀大爆炸? 德銀周五突急瀉13% CDS升穿200點子

22 回覆
9 Like 2 Dislike
18:07 2023/03/24

【銀行危機】德意志銀行股價連跌3日 CDS創歷來最大單日升幅

歐美銀行業接連出事,市場持續金融市場穩定性,德意志銀行Deutsche Bank股價連跌3日,周五歐股時間再跌13%,德銀自3月以來市值已蒸發約五分一。投資者對銀行前景憂慮加劇,德銀信貸違約掉期(CDS)周四急升31點子,至173點子,創歷來單日最大升幅,德銀周五CDS再升,最新見207點子。

其中一個原因,可能是德銀突然宣布贖回15億美元2028年到期的二級(T2)票據,按照本金金額以及截至(但不包括)贖回日的應計利息的100%贖回。 贖回已獲監管批准。市場憂慮德銀資本減弱。

市場信心虛怯,上兩周的周五均爆出銀行危機,兩周前是矽谷銀行(SVB)在擠提下倒閉,當周滙豐接手英國SVB,以及美國監管推新措施,幫助銀行流動性。上周五是瑞信危機,由瑞銀收購瑞信來解決。

德銀部分債券亦被拋售,其息率達7.5厘的額外一級資本(AT1)美元債(或稱CoCo Bond),票面值跌至74.716美仙,令債息升至22.87厘,較兩周前倍增。

其他歐洲銀行股亦受挫 跌逾5%
德銀股價大跌,其他歐洲銀行股亦受拖累,德國商業銀行(Commerzbank)、法興、瑞銀及瑞信均跌逾5%。

追蹤歐洲銀行的STOXX 600指數雖然沒有涵蓋瑞信及瑞銀,但3月以來已累跌17%。

德銀等候人道毀滅
姐係美股又要升?
美國對歐洲經濟戰
200點子好高咩
唔想比息都唔撚得?
投行真惡
玩左兩個星期
最後咪又係升
米國幾時收割德國
仆你個街德銀未執嘅咩?
我覺得佢勁喎,隔幾年話死一路唔斷氣
年年都有德銀份
幫美國制裁中國 再比美國背後桶刀 今次真係有機執
比特幣又升,啲錢換晒比特幣最安全
btc問題係政策打壓同出事既話政府一定唔救
有人有內幕消息
德銀同支共咁多生意往來,
陷太深
都係抵死架啦
歐洲大銀行仆街完來係中共做成
原來中共咁撚勁
長知識了
你睇下之前啲新聞,
有好多支那壞帳,
不過你係咁出名嘅五毛,
解釋都係曬9氣
係喎
中共真係勁
搞撚死成個歐美金融系統
DB同CS一樣喺醜聞上數一數二,到依家都未執算係咁
食蕉啦德銀 我要報dto之仇
瑞信冇執
不過at1債清零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞