搭的士裝唔裝到bb carseat

94 回覆
2 Like 46 Dislike
首先要講bb搭車用carseat一定安全好多,啲人成日話手抱都得,其實非常危險,尤其是啲dc9横衝直撞,好多國家都立咗法例要求小朋友坐車係一定要有carseat

話說用開隻bb carseat係可以變bb手推車嗰啲款,平時都係推到去㗎車度,裝上車出發,到目的地拆返落嚟變bb車推,非常方便

不過嚟緊有段時間無車用,所以想問下有冇ching試過搭的士裝carseat? 會唔會俾dc9屌/ 拒載?有冇額外俾貼士定係叫佢起住錶先?call車時註明/ 洗唔洗call咩特別車/ 傷殘車?

我明白好多人本身無揸車唔會特登去買個carseat,所以都係手抱搭的士。但係宜家我情況係本身有carseat,所以想安全啲,希望如果有ching試過或者有連登的士佬可以解答下

搞咁耐先開到車
我係的士司機走一野踢你落車
你呢種叫的士狗

唔好叫自己做司機
去到目的地揸住個car seat週街行?
想安全但係搭的士
裝响個肚入面仲安全啲
Call Uber都唔會俾你裝啦 咪玩
有款carseat可以變做bb車推
好多地方地鐵去唔到,巴士小巴好轉折
而且我嚟架bb車淨係可以收埋變carseat,無得摺埋,搭巴士都唔知應該點放
Uber自己車緊係啦
Ching試過?
同短程一樣,好人咪俾你上,DC9咪唔載或者係咁屌柒你
uber 有無得諗?
Uber係咪可以大啲機會俾裝carseat? 平時好少用uber
英國搭的士都唔洗用carseat啦
生仔真係要考牌
你都on99,你估哥部你自己私家車
嫌呢樣嫌哥樣自己買架車咪解決到
世界唔係圍住你轉
用孭帶
1) 孭帶 孭前面 最方便架喇
2) 買摺疊car seat, 不過都係要裝
3) 不如你問下的士佬你裝果陣叫佢照跳錶 安全帶安裝應該一兩分鐘點都夠啦掛?
4) 不如你租架車嚟揸或者借屋企人啲車用...

同埋香港真係冇見過人搭的士用carseat...
你估私家車?? 冇車唔好學人生仔又多多要求啦
首先要講bb搭車用carseat一定安全好多,啲人成日話手抱都得,其實非常危險,尤其是啲dc9横衝直撞,好多國家都立咗法例要求小朋友坐車係一定要有carseat

不如分享下果啲立咗法嘅國家有無要求搭的士都一定要用carseat
一講生仔or 有關仔嘅topic 連登仔就勁撚惡
On9 我係的士佬實屌到你暈
可以還可以 俾還俾 兩樣野
點知會唔會左插右插整花張櫈
認真,
不如租車?
如果你本身有租開車位
好似租九星期都係一萬幾千
建議樓主上車前好聲好氣問下司機,講埋預你要裝3-5分鐘,call dc/uber前落定remarks,一定有司機肯、有司機唔肯,或者要加錢。

上多幾次有經驗又可以同人share下再promote埋bb carseat。

喺連登半伸手黨咁問只會有班社會垃圾踩低你,佢地屌鳩完你拍拍羅友又去下個post屌人,屌到人嬲屌到人唔開心就係佢地目的,樓主唔洗咁上心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞