港男荃灣海鮮檔買蟶子被呃秤!當面秤都收多4兩 老闆咁回應令事情收唔到科!

142 回覆
13 Like 53 Dislike
街市被人呃秤自然「火都嚟」,近日就在受害者在Facebook群組發文,鬧爆荃灣楊屋道人氣海鮮檔,大呻買蟶子被呃秤,當面秤都計少4兩!老闆立即在帖文下留言回應,但網民似乎不收貨,繼續圍插海鮮檔,究竟老闆回應了什麼,令事情「收唔到科」,反而火上加油?

楊屋道海鮮檔買蟶子被呃秤!

一名港男在呃秤楊屋道海鮮檔買蟶子被呃秤,一怒之下在Facebook群組「香港街市魚類海鮮研究社」大罵海鮮檔,帖文劈頭一句:「呃秤一定要公開。」事沿自己在楊屋道人氣海鮮檔買蟶子:「我今日去楊屋道X記買蟶子110元,買八隻巨型蟶子,個女人秤完同我講1斤12兩。」 皆因海鮮檔有前科,於是事主當面質疑:「我話咁重秤?我上次買蟶子,你已經收多我錢,差2兩我都吞左佢算數。」事主坐言起行,立即在員工面前覆磅:「今次我當佢面秤1斤12兩只有1斤8兩,足足呃秤4兩」。員工見狀立即改口:「佢當堂笠水話,你話幾多就幾多囉!自動收返1斤8兩價錢$165元。」

事主被騙後呼籲:「所以大家買海鮮一定要睇秤,唔好比人呃!」直言自己一直是該店老客戶:「X記我一向都買開,基本上平時都算足秤!」但今次對該員工非常不滿,才決心公開事件:「但這個女人平時講嘢已經粗聲粗氣態度唔好,最重要呃我兩次,所以今次要公開佢,等佢檢討下」。

當日在海鮮檔買到的蟶子,事主:「超巨型」。(圖片來源:Facebook@香港街市魚類海鮮研究社)

事主指足足呃秤4兩。(圖片來源:Facebook@香港街市魚類海鮮研究社)

老闆點回應?

帖文引來大批網民關注,亦引來了該海鮮檔的店主,在帖文下連續2次回應事件,為客人帶來的不便道歉,並承諾會轉用電子磅:「輝記海鮮老闆~亦都吸取曬你哋網民嘅意見。明天開始~嗰個位,會轉右電子磅程式。絕無差錯。帶來今次嘅不便,敬請原諒。」

及後再為員工說話,覺得員工在有壓力的情況才犯錯,並願意賠一札蟶子予事主作補償:「你好~ 以為顧客 。 我係輝記海鮮嘅老闆。 如果你認為我員工係壓力嘅情況下明天你~落嚟攞番一澤蟶子。 我代表輝記海鮮老闆, 賠番一集畀你 畀你補償。 」希望明天事主和自己影番一張相放群組,冰釋前嫌:「希望明天你~同我影番一張相,擺返喺呢個群組。 」以表自己絕無欺騙:「代表我~係貨真價實,絕無欺騙。」而事主都回應:「我只想你員工檢討下!做生意要貨真價實,唔好呃顧客。我都經常幫襯你,希望你繼續做好這間舖。」

老闆為員工說話,覺得員工在有壓力的情況才犯錯,並願意賠一札蟶子予事主作補償,希望明天事主和自己影番一張相放群組,冰釋前嫌,以表自己絕無欺騙。(圖片來源:Facebook@香港街市魚類海鮮研究社)

事主亦有回覆,但無回應是否接受賠償、當面合照。(圖片來源:Facebook@香港街市魚類鮮研究社)

老闆錯重點,網民唔收貨怒插!

但網民反而唔收貨,店主回應火上加油,辣㷫網民圍起怒插,皆因覺得老闆無正面回應員工操守問題:「引起嘅唔係不便,係被騙了,討論嘅亦唔係意見,係員工品行,但回覆完全無提過避開咗」,叫人影相才能換蟶子,提出交換條件,更是毫無誠意:「佢冇承認嗰個員工有問題喎,只係如果你覺得有錯,就叫人落黎乞返d蟶子影張相」。 更提出送蟶子根本是治標不治本:「根本唔係送唔送嘅問題,而係要處理好員工呃人嘅問題,個員工繼續呃人嘅話,你送100札蟶子都挽救唔到你舖頭嘅名聲啦!生意唔係咁樣做嘅!」有人覺得退款最直接,無謂設那麼多條件:「有心解決嘅,直接payme, fps退返錢俾人咪仲直接。 洗乜設咁多條件,又要人再搭車落荃灣,再要影張相証明。落到去仲要睇你面色,聽你晦氣說話。」

傻腸比人呃秤
腸?。。。
腸少
買蟶子包唔包埋去腸
希望明天事主和自己影番一張相

死街市佬 影相想搵人打柒事主
蟶子已經成條腸咁啦
我係大腸
我唔係
你係小腸
一返去一定俾人打, 荃灣呢啲鄉黑地方同元朗冇分別, 係班aa 先會吹凑呢啲垃圾地
我係新人
我最聰明
員工呃秤又唔會出多D糧
根本呃顧客秤就係老闆既指示
之前去楊屋道買大蟹
比隻唔知養左幾耐既我
仲識郁以為冇死
點知啲肉已經化哂水
我最愛腸
米扮拉
你係舊腸
我條腸
點解D人會覺得係個打工仔既問題,唔會係老細既命令
舊腸係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞