有無人做緊早C晚A

520 回覆
24 Like 16 Dislike
試左3個月到,皮膚唔覺有好大轉變,感覺係維持翻相應年齡既皮膚,不過都唔係隻隻維C同A醇好用,做緊既大家覺得有冇功效同有冇咩好介紹?
做過一排,但我有定期物理去角質
覺得皮膚好咗好多
但最正都係用油刮痧嗰排
皮膚細緻咗好多
做過一輪早c晚a
對我皮膚太刺激
依加放棄早c
有防曬
晚a用好低濃度
有冇試過第一代外用A酸當護膚品咁用
晚上就訓用 朝早起身塊面好似剝殼雞蛋咁閃令令
未聽過喎 用咩油?唔會刮到紅咩?
我用緊10%無咩事,有次一用20%就有刺痛感,要搽番保濕精華先好啲。晚A用緊邊隻?
無喎,A酸直接用唔刺激咩?
我覺得係唔錯嘅,皮膚有好到。我用Cerave嘅10%維他命C同resurfacing retinol serum, 比較平又唔會敏感。
一開始用實刺激架 好似人生第一次用酸咁
不過皮膚係會慢慢習慣 唔想脫皮得好明顯就好少好少咁一層 等習慣左再慢慢加上去
一開始你可以係查哂成塊面之後係摸唔到面有野 面係乾既程度咁少 再搽番保濕就去訓
早:tetrahexadecyl ascorbate cream (vitamin C 既 oil soluble form)
晚: A酸 tretinoin 搽暗瘡+ cream

我retinoid同過retinol, differin, retinaldehyde
Vitmin c 用過obagi 日同美版
試左咁多都係以上呢個combination最好
但仲未搵到岩心水既放曬
用咩油都可以
我用好平嘅the ordinary retinol in squalane
搽晒成面再刮
輕輕力刮就可以
去到淋巴位如果發覺有粒粒可以大力少少
最緊要就係搽多啲油
咁樣就唔會拉扯到皮膚
刮完其實都吸收得7788
我會再用化妝棉浸濕啲化妝水敷上面
五分鐘就ok
有人會補多層cream
但我懶,完左直接瞓覺
第二朝起身會見到毛孔細左
補充少少
我一星期做1~2次only
因為又油又水驚做得太密皮膚會吃不消
lm
Lm
多謝分享!
想問下做刮痧前係咪就咁洗面就得?
係啊,如果無刮痧板可以用手指關節都得
刮痧只係增加血液循環同放鬆下面部肌肉
真係好懶好懶可以淨搽油同濕敷
但我廢事嘥所以先刮埋痧
淨係知我女友朝早就C夜晚除衫就A
高質
請問喺邊度買到cerave維他命C?
萬寧屈臣氏嗰啲好似無
有,做咗兩個月,明顯白咗
上Amazon買,好平就有。但要買夠五十美金有免費送貨先抵,如果唔係運費好貴。上面啲護膚品一般都平過出面唔少,我通常一次買幾樣嘢湊夠五十美金。送貨時間一個禮拜左右就到。
早 timeless 20% 維c
晚 zo 0.5% a醇
everyday
之前上美馬買timeless 維c返嚟試
一開已經氧化咗
我hktv買 無事喎
下次試下HKTVmall 買先咁
本來仲睇緊dermacept 同vichy
用過cerave 一排 生暗粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞