ive 仔想做爛市,反遭PM 踢出局

38 回覆
14 Like 28 Dislike
依家最低工資都$400個鐘
樓主坐左幾耐監,以為出面啲人都係16K個月

pm都on9,
緊係壓價10000,
還價12000請佢番泥做狗啦

400yen就有你份
點解唔quote 最高個價再同公司bargain
你係有料到既公司一定畀到你
一黎就整cheap 自己

含撚啦香港公司!
香港公司請人永遠因價就貨,三皮野請到一個senior搞掂晒d 野, 香港老細就鐘意14k 請兩個新人,仲要麻煩同事lead住佢地,你同你全公司都陷家鏟啦仆街

呢啲垃圾公司同埋守舊思維一路被社會淘汰緊
以為靠奴性就可以脫頴而出既IT 狗都一樣

用緊 linux ?
呢度啲濕鳩僱主/護主犬捉錯別字捉得咁撚嚴

呢度啲死雞撐飯蓋撐得咁撚行
諗起以前fg 見工因為唔係果行既 major, 開左16k, 做完test後公司開左20k比我

含撚啦香港公司!
香港公司請人永遠因價就貨,三皮野請到一個senior搞掂晒d 野, 香港老細就鐘意14k 請兩個新人,仲要麻煩同事lead住佢地,你同你全公司都陷家鏟啦仆街

見唔少,斬件請幾件都唔肯請一件正常返來,真係唔明呢類老細個腦諗乜
諗起以前fg 見工因為唔係果行既 major, 開左16k, 做完test後公司開左20k比我

辛苦左5年,終於高過全港收入中位數

5年 安巳不

含撚啦香港公司!

見唔少,斬件請幾件都唔肯請一件正常返來,真係唔明呢類老細個腦諗乜

咁每個人都senior過過
最白痴係高價請啲做得多年,「有經驗」既人
但啲手勢學壞哂 做野求鬼其
佢上面望一望巳經開聲叫佢改 都唔撚改 多多借口
淨係識做啲基本野
成日話啲野好易整 到佢真係整就
一複雜少少 無得照抄巳經唔識做
今時今日想請個正常都有d難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞