長輩急病走咗

27 回覆
6 Like 2 Dislike
老豆老母手忙腳亂 周末醫生又未返醫院搞文件嘢

想問下呢到會員

老人家一般過世到上山要搞幾耐

後輩有乜可以幫手
陪屋企人攞紙然係去攞死亡證
依家最緊要等張死亡證出,好多野都要張死亡證去做
至於幾時上山,好睇係咪要去殯儀館設靈,因為要排,又可能同子女生肖夾日子
如果乜都唔搞,淨係想盡快上山,醫院都有地方可以做到
睇你設唔設靈,要排

咩都唔搞醫院直出到火化安葬最快1個月內做完
睇有冇宗教信仰
萬國頂樓有東華嘅一條龍服務
價錢唔會開天殺價
如果咩都唔搞醫院可以直出
詳情可以問下醫院
宜家係咪都要等復活節後先搞得好?

長輩無宗教信仰嗰啲
如果睇樓上話都等成個月
咁呢段時間遺體會放邊
你諗住直出定殯儀館??
宜家咪放醫院>公眾殮房
你預最快過半個工作天,去醫院檔案部,
拎醫生記錄,佢會問你火葬/土葬,
再成份嘢同先人身分證去長沙灣政府合署生死註冊拎死亡證

致於"上山",九成鄉黑,而且多手續,所以不教,
一般人火葬,帶揾殯儀館/長生店,睇下你想唔想設堂/醫院直去火葬埸,
唔識人就係生死註冊處度,拎多2,3張殯儀sale卡片,慢慢問。

如果先人咬老綜,再有別的細節去申請返葬費
另外,先人生前無買位,火葬/土葬都好,食環一般會點安排?有無得話揀邊個場?和合石定將軍澳之類?
如果先人唔係合葬位 / 鄉黑,基本上香港無新位比你土葬,
有死亡證,殯儀館/長生店就可以同你去食環排火爐,同約殮房幾時拎遺體
掉落海算啦,人死如燈滅,舊肉要嚟有咩用,生前對佢好就夠,死後拿去喂狗都可以,花錢攪後事嘅人都On撚尻
搞死亡證, 出面會有agent接單
俾錢就會幫手跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞