調查:4成受訪創科業界認為新加坡吸引 香港僅得一成

14 回覆
9 Like 1 Dislike

有商會早前向本地創科業界進行有關業界發展的問卷調查,發現近4成受訪者認為新加坡的創科環境最吸引,認為香港吸引只有不足一成。

九龍青年商會去年10月至今年2月以問卷形式,訪問375名18歲以上的本地創科業創業人士或有意創業的業界人士,了解香港創科產業的發展情況。

結果顯示,有38.4%人認為新加坡的創科創業或就業環境最吸引,其次為美國,有25.6%。而認為香港最吸引的人士,則佔8.8%。此外,有62.4%受訪者認為本地創科企業的成功案例少,當中有近半數人表示非常少。

科技創新界立法會議員邱達根形容,政府積極推動政策支持本地創科業,形容是業界的「黃金時代」,但發展仍在起步階段,需要「拉攏龍頭企業」來港投資帶動。他又稱,企業應尋找人口需求更多的市場,認為本港創科企業在本地起步後,應嘗試到內地市場發展。

#Channel C
數碼港? 香港科學園? 地產項目嚟架咋
明剃國安法眼眉
依班人鼠目寸光啫
科學園 咪係工廠區地主
有62.4%受訪者認為本地創科企業的成功案例少,當中有近半數人表示非常少。

呢句係重點,人哋係睇實例,睇成功率去判斷有冇得做,唔係聽你吹水話俾佢聽有幾好景
人哋新加坡係有心做多啲嘅,香港政府連回收廠都容唔落仲講乜創科吖.就算冇黨安法都係會衰落㗎喇!
就快晶片都唔賣比你
仲有創科基金,政府嘅初期撥款,恆常經費

好多油水架
現實存在同解決到問題嘅就趕走
幫唔到堆高層呃資助,增加政績嘅就被趕走
應嘗試到內地市場發展

咪又係賣人豬仔
你問下金融界出幾多人工,創科界出幾多人工先啦。咁低人工邊個肯做?要求仲要博士碩士
星之子 奶fund智叻星
香港最主要就係洗黑錢金融
無論地產,奢侈品,零售,米之蓮就係香港洗黑錢富豪多

當全世界以為譚仔真係賣米線經營得好起家,原來都係洗黑錢開分店將錢變白起家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞