求加拿大月月收息股

25 回覆
1 Like 5 Dislike
小弟現居加拿大,
好想有一日靠收息股支付房租,
約$1100加紙,
求連登大神推薦幾隻穩陣既加拿大收息股,
Thx a lot.
DFN DGS
RY
TLT
FTN
50%
好嘅每月派息股就算美股都唔多啦

最大路就o
X
不過唔係收息股
申利:有貨
如果你個本夠整到股息交租,咁你個本同樓價差唔多,不如你拎去full pay 買樓算
買樓冇得轉地方住
買樓要畀地稅管理費
利申 本地人邏輯
唔係15%咩?
全部當係capital gain tax
REIT啲息聽講個稅率係唔同。
Lotto Daily Grand
DFN無得輸
loblaws, enbridge
係嘅,建議樓主自己做多啲research,有冇邊隻係賺息蝕價,過去10年減息周期都冇升果啲咪鬼買

仲要睇埋每年dividend growth

我見有啲一兩隻係伏伏地
用TFSA唔當capital gains
第一年未申請 但都無用 我gain 果舊錢過晒limit
CASH ETF有5厘息
加拿大人買加股,只要係上市公司派既息就係eligible dividends, 有tax credit , 你收股息收入越多,反而令你交既average tax rate減低,有效做到減稅效果。

reit就冇,至於唔同etf會標明有幾多%係eligible dividend ,VDY, XEI都係專攻加拿大收息股。

你揀晒能源(上面有人提既Enb同Cnq都係好嘢)電訊,銀行股三大sectors龍頭,間間都4至7厘息,派息相對穩定安全。

你可以安Blossom個app 睇吓加拿大investors買乜多先再入手。
有無人買CSU.to? 條線45度直上, 點買得落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞