點解星爺無啦啦又活躍返?

131 回覆
17 Like 164 Dislike
冇老婆冇仔冇女一大堆身家打跛腳唔撈都可以食幾世
似想搵方法令自己個名喺老年期再多dd存在感
一嚟搵d世藝好玩
二嚟enjoy人地奶佢尋合作個種身分虛榮
多翻人睇港產片?
可能呢個就係佢嘅目的
要證明自己老咗都實力依存
仍然一堆人想奶佢合作
錢佢已經可以唔旨在
已經係去到追求心靈上嘅滿足
enjoy一直名利雙有個種成功/虛榮感
就算極有錢都要有人繼續崇拜仰慕,再多d唔同成就比佢先增加到佢個人生樂趣
張繼聰成就唔會差得過謝安琪
From wiki :

金融和投資內地
2004年,周星馳以3.2億港元購入普樂道10號天比高並引入發展商菱電發展合作重建,向地政總署申請改建成共四座樓高三層的獨立大屋,而所在的地的門牌亦有更改,由以往普樂道10號,改為普樂道10、12、16、18號。

2011年,周星馳將剛剛建成的普樂道12號豪宅第1次抵押給港資銀行套現8億,同時與文化中國合資20億人民幣投資內地,拿下浙江烏鎮千畝地皮。雖然該千畝地皮至今沒有動工,但是地皮價值已升值近5倍。2020年,美資銀行給周星馳開出更低的利率條件和更高的貸款額度,於是周星馳果斷從港資銀行贖回普樂道12號豪宅,同時第2次抵押給美資銀行套現11億。

近年個人收益
2017年年初新文化斥資13.26億元人民幣購入周星馳個人100%控股的製作公司PDAL的51%股權。周星馳一舉淨賺13.26億元人民幣。

PDAL公司財報數據顯示,2016財年、2017財年、2018財年和2019財年上半年分別實現淨利潤為2.02億元、2.29億元、2.58億元和2.53億元;因為周星馳依然持有PDAL公司49%股權,所以周星馳個人收益分別為0.9898億元、1.1221億元、1.2642億元和1.2397億元。再加上上述的13.26億元人民幣,周星馳通過PDAL已實現個人收益17.88億元人民幣。

周氏控股香港上市公司比高集團任非執行董事

而周星馳承諾PDAL四年時間實現10.4億元淨利潤,截止2019財年上半年已完成其中9.42億;假設PDAL2019財年下半年沒有新增利潤的前提下,周星馳個人也只需支出(10.4-9.42)億*51%=0.4998億人民幣填補新文化的淨利潤。

地產紀錄
周星馳不喜歡香港娛樂圈[45],近16年拒絕出席香港頒獎典禮,拒絕在香港星光大道留下手印,00年後也拒絕啟用香港明星擔任主演(張栢芝是最後一個擔當主演他電影的香港女演員,而吳君如和關秀媚在90年的望夫成龍電影早已合作),香港娛樂圈有人稱周星馳對香港電影沒貢獻,也有人稱周星馳早已隱退。事實上,周星馳是個低調的企業家,做電影破紀錄,做地產也破了紀錄:他持有天比高的普樂道10號屋,在2011年以8億元售出,尺價高達9萬6,000元,當年曾是全球最貴的洋房尺價紀錄保持者。
搵錢搭雞棚
唔expect喺連登會見到啲咁正常嘅留言
係咪得我見到個留言長期正負皮一樣
緊係有用啦
話哂係中國政協喎
我諗都係享受人地奶佢個種感覺
美人魚仲收緊過30億
新喜劇之王確實輸蝕 得6億幾囉
西遊降魔講真唔多關佢事 導演係徐克
佢係監製only 但都叫收到12億
而且呢啲係講緊佢完全唔做幕前嘅情況下
就算要同啲咩長津湖戰狼之類比票房先叫有號召力
我都想知支那有邊個幕後有號召力得過佢
至於話翻嚟香港cap水
我諗上面列嗰啲票房數字都好直觀表明佢冇呢個需要啦
同埋唔覺佢同子華有咩好比
講到有你冇我咁
錢就冇人嫌多嘅
何況周星馳細個窮過
不過我都覺想賺多啲錢係一回事
單純為咗賺錢活躍係另一回事
佢好明顯已經唔需要斋為錢而做乜做物
所以同意你
除咗賺錢佢仲有好大部份應該係想connect翻而家啲人達到啲心靈滿足

btw睇過一個訪問係邱禮濤幫佢拍完新喜劇之王講嘅
佢話星爺其實仲係想拍同關注啲底層人嘅生活
但係佢自己已經唔係嗰個階層入面
所以對佢嘅創作會有少少阻礙
我諗周星馳自己應該都意識到呢點
見到mirror 果班友都賺到咁
咁我返嚟香港撈兩下
咪可以蓋左大陸條數
仲唔開個ig 玩下扮貼地先呀
佢搵得張繼聰,希望佢真心係想幫香港人發掘人才
星爺始終係一代鬼才
如果可以將佢嘅無厘頭同創意傳承落去
都係一件好事呀
又或者用佢嘅名氣幫香港創作者發展

FF 星爺上雪櫃冷笑話
其實星爺好多戲都唔完整
例如破壞之王咁
茶餐廳老闆同星爺關係 無咩點寫出黎
好多戲都係咁

國產007 金牙佬 佢地背後故事又無
仲有就係西遊記 夕陽武士 係唔係悟空個轉生?

點解一樣樣?
可以賠錢姐
以為講星爺, 點知入到來講謝繼聰, 唯有上一頁...
其實星爺似係個人唔輸得俾人睇 錢自己就實有架喇 大把人都係為咗啲名利 舊時一直都係最高峰嗰堆 但拍嚟拍去都係拍緊啲垃圾 唔服輸咁
填咗數未?

睇周邊d新聞都講佢睇錢睇好重

要拎自己錢填數應該好撚肉赤
恆大蝕好多?
貪 香港幾千萬票房?
輸好多
但係睇田雞啲訪問佢唔似鐘意呢啲人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞