祼辭揮手區 (3)

1001 回覆
44 Like 6 Dislike
MNC/港脂?
PS. 工已辭

做左間細公司,公司要聯絡唔同既客接job。然後第一日要你簽保密協議、限幾年內唔可以做相關行業、唔可以帶公司d野做profolio呢d係基本野。

一年得7日假但份約又無講做夠一年先可以放,仲要我做左唔夠一年離職果陣d年假係唔會按比例補錢俾你(事後我懷疑俾人騙左),仲將我果時中過武肺同請過病假當係俾我放左假,我心諗我真係多謝曬你。

平時公司ot文化重,日日ot半個至一個鐘先走,就算老細唔響公司同事都會甘。。。但呢d時間無補水。

加人工彈性,無花紅無雙糧,係跟工作表現先加少少,而我人工得14k...

請過一次病假,事後俾佢問點解去甘遠同皮膚都要請病假?問三問四。。。

新年果陣可以俾我地放多兩日連放一星期,以為公司甘好點知係扣我地年假,仲講到係好好甘。。。

但公司同事係好人,老細都肯教同請食,但成日大家做到一半既job會成日交俾唔同同事接手,呢點我就唔太滿意。

本身試用期前辭職(通知期一星期)(月中辭),心軟俾佢拖到兩個半月既月尾先走,好後悔。。。
雖然日日ot半個至一個鐘已經唔算OT文化重
但係其他野都好西工feel...走得好
大家辭工後, 覺得自己做緊果行市道如何?
睇新聞話大把工冇人做, 邊行先係咁? 見樓上有啲巴絲都表示揾工唔易

利申: 做開正若Contact工,啫係每9個月要轉位果啲, 新Contract要求我做嘅jd升咗呢, 跟通脹加我幾百蚊人工, 但新agent 食水深不見底, 夠膽死畀勞工假,仲要頭3個月扣我紅假嘅錢 , 變相減幾千蚊人工, 谷鬼氣唔accept offer, 等佢(agent )揾水魚嚟做我個位
而家喺屋企R腳趾
就咁上rescurit website揾, send cv
邊條1001友唔開
今日好有衝動遞信,但自己知道未搵到野做,即刻
空白期呢個term
奴性重到
大把錢咪唔番 無錢咪番
特登過埋4月3先辭,攞埋個51勞動節紅日假
返左一個半月 經常加班
騎牛搵馬 希望快D轉到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞