聽歌聽開2.1,係唔係會聽壞耳?

37 回覆
2 Like 11 Dislike
之前用開三五百蚊嘅2.1喇叭,低音喇叭出個隻bass個種555震聲好出,聽咩歌都可以震,幾high

之後手痕想升級換咗個兩千幾嘅2.0監聽喇叭,冇晒bass咁,但明明網上話佢d低音已經算係好表現…

搞到一度懷疑係咪買咗假貨,定其實係我之前一路聽壞咗耳,習慣低音炮d誇張低音,正常聽歌根本唔需要咁L震
你聽個啲唔係低音
聽過靚嘅低音就唔會聽垃圾
新嘅監聽喇叭低音唔係冇,如果特登開低音聲源去測試佢都一樣出到 唔唔唔 個種低頻,但聽歌個陣就弱好多,係咪要自己調返d均衡器之類等佢bass出d?

電腦有個自帶軟件可以加低音度數,但咁樣人聲就會變咗樣,我只係想低音 唔唔唔 個d勁返d而唔影響其他
聽開2.1 近排買咗個2.0 soundbar都覺得低音好OK
你買之前冇試吓先?
你新喇叭幾多寸呀
無返 5 6 寸都唔會有乜真低音
梗係壞耳啦
人地係聽分析力
你聽埋d垃圾低音又朦又震 以為係好野
根本係和牛同殭屍牛扒嘅分別
IK IMM 買冇試過但網上好評,同埋話低音都算好過好多同類產品

點知對比2.1 弱化咗咁多
IK IMM,網上好多文話佢低音算係出乎意料
所以一度懷疑係自己以前聽壞耳問題或者買到假貨
新喇叭係IK IMM呢隻
呢排聽歌硬係覺得冇咗低音搞到好唔慣
2.1獨立一舊出低音點都靚個你2.0啦,好正常
你要2.0又要低音見得人,起碼去到kanto yu4
你睇下hi-Fi友個個都2.0就知
人地對野攞黎mixing mastering你攞去聽歌梗係覺得難聽啦
監聽喇叭 <=
其實唔關係2.0定2.1事 重點係個質素
咁呢老實講 二千幾蚊2.0其實都係入門級價錢
叫做聽得入耳

隻2.1個woofer 幾舊水 就肯定係垃圾
肯定係 砰砰砰 震震震 聲蒙蒙
你聽到好high好震撼 就以為果啲叫低音 錯晒
所謂低音靚 唔可以蒙 要夠沉 富彈性
點為止彈性呢 你搵個鼓 一野扑落去
果種feel就係彈性啦
你搵番兩隻比較下啲聲 就會發現隻2.1啲聲矇到仆街
人聲係特別地好突出,但樂器,低音好似唔夠力咁
定其實咁嘅音先係正常
之前個低音炮的確係無腦bass
但依家2.0 D低音要開勁大聲先出到
但開太大聲人聲就會好大,刺耳
係唔係可以透過D均衡器個D去調教?
你攞咩歌試
標準啲攞 Hotel California 比比佢
Studio monitors就係要夠flat 冇任何味精先至好
因為係攞嚟mix野 唔係for你一般聽歌
要聽歌既正正經經買返對desk speakers算啦
有冇推介用緊黃金幾舊水果d, 十幾年前買落
想要返自己追求嘅低音 定人哋追求嘅低音
人地啦,依家覺得太嘈,聽歌冇咩feel
低頻唔夠detail
下潛係OK
利伸:用緊 準備換
加返隻sub仔落去就得,2 個世界黎
聽開kpop EDM果d冇sub真是攪唔掂
監聽喇叭係專for鍾意聽人聲、從事音訊製作既人用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞