究竟鬼佬幼童 會唔會去學英文拼音?

46 回覆
0 Like 3 Dislike
究竟鬼佬幼童 會唔會去學英文拼音?

好奇一問,見到間 monkey 拼音開左咁多間
Phonetics?
Nursery已經教
第一樣會教既野咁滯
Phonics不嬲都有 細個讀鬼佬幼稚園都有讀
學校會教
英文已是拼音, 鬼佬幼童當然會學英文, 有一種不是拼音的英文嗎??

中文才有字體跟拼音是兩個體系但又要同時學這問題吧
廣東話拼音 點解無人學?
老師自己都唔識
咩撚野

樓上話有教?
香港I school特別唔同?

我英國讀書
問過咁多次朋友同女朋友
都冇人學過拼音
有學既人大學讀言語科
我有問過讀public school 精英學校
同普通學校 都同我講冇學過

Btw 我唔係反對大家學
我識既外國人都無人正式學過拼音,抖音就可能有玩
我啲小朋友英國讀書依家學緊
香港學校連廣東話聲調,基本懶音等等都無教
學校有係咁易教囉
講廣趕、男女呢啲都有老師會捉讀音
但唔會教拼音
https://www.bbc.co.uk/news/magazine-18493436

英國用緊phonics,拼音既一種但唔係字典個種拼音,中文好似叫自然拼音,字典個種中小羅馬拼音一般唔會學
英國用緊phonics,拼音既一種但唔係字典個種拼音,中文好似叫自然拼音,字典個種羅馬拼音中小學一般唔會學
好似本身都無系統教材?
直到何文滙先話咩正字正音
十幾年前中學有教過,但嗰陣似係順手教埋out-c野
因為粵語有好多個system 嘅拼音方法
英文嘅話都係用ipa
自然發音法,香港都唔少小朋友興趣班

但係英文跟串法估讀音,係會好易中伏 學上去最好都起碼學識睇標準拼音先
英文好多exceptional case 多到有時phonics 都會錯,不過起碼見到生字可以估下咁。
你廣東話都冇學拼音先㗎啦
小朋友reception就開始學phonics,year1/2都差唔多學完,佢地平時講野咪好似我地細個講野咁,都係習慣黎,聽人讀完咪咁讀,你日日成班fd同老師都係講英文,咪學得識

利申,個仔reception開始係英國讀左五年書,差唔多唔識講中文
佢地應該冇教過標準拼音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞