最近聽番周杰倫首超人不會飛….

5 回覆
21 Like 8 Dislike
以前聽果時係中學生
以為依首歌係姐倫串串貢
話自己啲歌詞會被當成教材,又會留低手印
唱歌拍戲都會攞獎,教埋你如果攞獎要好似佢咁大方得體
咁果時應該係201幾年,又唱歌又拍戲,咁紅出首咁嘅歌都符合佢人設。首歌係好聽,睇埋佢mv 有啲感動,但都不以為意。

但到依家大個出黎番工
日日都好攰好大壓力
有日好攰嘅時候就諗到”拯救地球好累,雖然有些疲憊但我還是會”,就聽番依首歌。
再聽番就發覺自己一路get錯曬

由”我不知道何時變成了社會的那榜樣”開始
姐倫就已經講到自己已經成為左社會榜樣,一舉一動都受人注意,受人期待。
到後邊嘅歌詞
“我唱的歌詞要有點文化”
“唱歌要拿最佳男歌手 拍電影也不能只拿個最佳新人”
想帶出嘅根本唔係我細個果時以為嘅
[佢覺得自己會]
而係[人地覺得佢要],set好多標準同期望比佢
而且要你做得到之餘,又唔可以太囂張,連成功都要有限制
“開的車不能太好 住的樓不能太高”

同埋以前冇留意到,點解首歌咁嘅旋律,咁嘅mv
而唔係好似超跑女神果啲,係有原因。

依家聽番首歌係會覺得好辛苦,好大壓力,好多野要做
“拯救地球好累 雖然有些疲憊但我還是會”
就好似自己咁人大到咁上下,有好多身份同責任,人地都會對你有好多期望
係好攰,但又係要頂硬上

雖然”不要問我哭過了沒,因為超人不能流眼淚”
但有時自己一個放工9點幾望住車窗,聽住首歌,都不禁心酸左下。

9up 完聽日又準備訓,多謝你睇曬
咁淺白你都可以get錯
樓主生活加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞