(唔識就問)想買醫療保險 有啲咩要注意

15 回覆
0 Like 0 Dislike
係咪基本上間間都差唔多

買個月供百零蚊嘅plan就好夠用?

有冇ching可以分享下心得
唔好買儲蓄保
就係咁簡單
普通打工仔醫保一律建議買自願醫保先

先睇有冇公司醫保
有-> 墊底費 plan 冇-> 冇墊底費 plan

有墊底費嘅 Plan 點揀:
-呢類 plan 通常都係全數賠償(姐係高端plan), 墊底費買幾多(?)
就睇自己公司醫保保到幾多住院/手術費,咁到時就可以兩邊 claim,自己唔使比錢
-睇保費同保障項目,老實講千幾萬同幾千萬嘅 plan 真係 claim 個陣分別唔大,都唔會用得哂,所以主要睇保費同保費項目,貴 plan 自然保多啲嘢… 窮撚咪睇下自己需要啲咩,衡量下。仲要諗吓自己呢幾年係咪都 ok 個價

冇墊底費 plan 點揀:
-一係睇標準計劃,一係靈活計劃,因為每個item都有限你最多claim幾多,所以保費平過冇墊底費嘅高端plan好多
-窮撚就買標準計劃,真係百幾蚊就有…
-靈活計劃其實都係差少少錢,claim 得多好多, 因為有 SMM,有啲item claim 爆咗之後可以再 claim 多 8 成
-都係個句,保障項目呢啲就按自己需要同比得起幾錢嚟衡量,,大路嘢要睇都係醫生費、手術室費,住院費就睇你想住咩房,住普通房都ok嘅,你揀到保 4 5千蚊都唔會 claim 得哂
https://t.me/netflixischill

普通醫療係可以claim到八成,其餘要自己比
高端醫療係可以全數full claim,由2萬五到一千萬嘅醫藥費都可以full claim,不過有墊底費
想問申報病歷係咪連落屋企樓下診所睇醫生嗰啲都要?
尊衛係高端自願醫保,而百萬係舊式高端醫療。
邊個好啲要睇番你嘅醫療需要,同埋你有冇公司醫療或者已經有基本醫療。除此之外,購買舊式的唔可以扣稅的醫療有非常大的風險係預期未來的加價風險會好高。因為好多身體健康嘅人往往都會選擇轉用可扣稅嘅醫保,畢竟既可以扣稅又會有更好嘅保障。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞