Fintech 仲有冇前景?

30 回覆
4 Like 10 Dislike
是咁的
小弟做左十幾年equity research
體力開始support 唔到
咁最近就諗轉行
見呢幾年Fintech 發展幾好
就諗住讀個master 啦

但ChatGPT 興起左
令到幾乎個個都寫到code
當成件事普及化
職位又會cut

其實巴打點睇fintech?
或者有冇行內巴打都可以share下?
Fintech hi tech hi野
到到都炒人 你話好唔好
炒緊人
利申: 做緊
做ibank
唔係咁易ga
請教下
有冇邊個sub sector穩定d
做research好多paper work同valuation model所以頂唔順?
叻人做咩都有前景
fintech有咩作為?
工時同年齡mismatch
呢行係後生同冇家庭先做到
點解要讀master 你轉去fintech都唔會做到tech位
最後咪又係做番research位/sales (sell 比你原本啲同事)
你去見下Bloomberg 啲intelligence 位好過 一定有major pay cut咁解
你有money license and compliance經驗咪唔使驚.
做research 想有出路咪轉做in-house 囉,大把人轉出去做FC, cfo, IR,點都好過fintech, 人工又低又隨時執
瑞信
轉去其他function ?
product , investment analytics (i.e. exante),
middle office 如market risk , credit risk?

front office 轉邊度都易
認真想問, 咁做equity research啲人exit path係咩
句野係咁架咩
我舊同學做緊virtual bank,佢話長期請緊人
應該冇crypto咁高風險啩
High tech hi 野
Low tech 撈 野
退休唔考慮tcon?
竟然係因為擔心ChatGPT
最唔需要擔心就係呢樣嘢,有料根本就唔會比佢取代到
反而返工有咗佢仲有效率仲方便,你都話你體力support唔到,咁有一個咁勁嘅工具喺隔離幫下你手唔好咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞