有冇人都有魚鱗症?

25 回覆
10 Like 3 Dislike
我有,幼稚園個陣時發出黎。
父母一直都話因為我沖涼唔比力摔,但其實根本就係遺傳病,講佢地知係病又唔相信

冬天個陣小腿最嚴重,個身,頭皮會好似落雪咁,所以好怕著深色衫褲同埋短褲
銀屑病
好撚慘
就算唔會傳染都無人想接近
無藥完全醫得好?
一到冬天腳腰係咁甩皮,落雪咁款
好慘,有個前同事成日見佢件西裝褸都係皮屑
食啲發酵食物調整下腸胃有改善, 淨係食大牌子嘅益生菌冇用菌種太專一。

首選發酵果汁, 納豆, 次選泡菜, 最後酸奶乳酪

利申我小朋友0至3歲 濕疹嚴重手腳都係損曬流血, 四歲開始畀佢食發酵食物, 而家手腳滑返,夜晚都有覺好瞓。
ChatGPT
魚鱗症係一種罕見嘅遺傳性疾病,亦稱為鱗屑病。而家仲冇辦法治癒魚鱗症,不過可以透過一啲醫療方法同埋舒緩措施嚟緩解症狀。

以下係一啲魚鱗症嘅醫療方法同埋舒緩措施:

保持皮膚潤濕:使用保濕霜或者軟膏可以幫助減輕皮膚症狀,例如乾燥、龜裂同埋癢。

藥物治療:魚鱗症患者可能需要使用藥物嚟控制皮膚症狀同埋疼痛。例如,酒石酸乙酯可以幫助減少鱗屑嘅產生,而維生素A類似物質可以幫助減緩紅斑同埋瘙癢等症狀。

光療:紫外線B光療可以幫助減少魚鱗症嘅症狀,例如瘙癢同埋紅斑。不過呢樣治療需要醫生監督下進行。

避免刺激:避免使用刺激性嘅皮膚產品同埋緊身衣物,因為呢啲嘢都可能加重症狀。

飲食調整:有啲研究顯示,食物中含有omega-3脂肪酸同埋維生素D嘅食物可能對緩解魚鱗症嘅症狀有益。建議患者增加呢啲營養物質嘅攝入量。

總括嚟講,魚鱗症係一種罕見而唔可以治癒嘅疾病,不過醫療方法同埋舒緩措施可以幫助緩解症狀同埋提高生活質素。患者應該喺醫生嘅指導下選擇啱啱嘅治療方法,同埋保持積極樂觀嘅態度。

Bing AI
魚鱗病目前無根治方法,治療目的是緩解症狀,增加角質層含水量和促進正常角化。局部可用增加角質層含水量,去除過度角化的物質。全身治療,可試用維生素A等藥物。

外用潤膚的油膏,如10%尿素軟膏、0.1%維生素A酸軟膏及30%魚肝油軟膏等;局部應用角質鬆解劑,如5%水楊酸軟膏、5%硫黃煤焦油軟膏或40%—60%丙二醇水溶液等;可酌情選擇紫外線照射、澱粉浴或礦泉水浴等。 ( https://www.jiankanghou.com/jibing/36757.html )
魚鱗症

濕疹

邊飯呀?
魚鱗症係天生冇得搞
濕疹都係天生有得搞
邊個沖涼會用力摔
更何況皮膚已經有問題
仲用力傷多幾錢重
同斷骨仲走去睇鐵打摔多幾下傷重啲有乜分別
父母智商低真係好慘
害死仔女
我發覺自己手掌d 紋好似90歲老人咁,有時都好自卑
平時都有食下納豆
應該冇,都係勤力d 搽lotion
而家蛇皮上到腰啦 唉,但反而我大脾冇乜
係 好無奈有時,所以好在意人地望到
冇得搞
冬天瘋狂甩皮 少痕唔痛 有紅斑
係咪呢樣嘢?

好多年前睇過各種醫生+皮膚化驗
最後都講唔實係咩病
全身都冇問題,淨係得眼眉係咁
算唔算有呢個病?
https://www.nhs.uk/conditions/ichthyosis/

可以睇下,係咁既樣
未試過剃眼眉,唔係好睇到係點
但係日日捽眼眉都會落雪咁
所有皮膚問題都係同腦分泌有關,你想醫一d 嚴重既皮膚病只可以從腦分泌入手。現代西醫係救唔到你
你隻腳一d野都冇?
冇,就係得眼眉
有牛牛 表示明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞