香港邊度有蘭州拉麵食?

40 回覆
10 Like 75 Dislike
認真答,香港呢家有三間蘭州牛肉麵:

1. 金順蘭州拉麵(屯門)

香港元祖蘭州牛肉麵舖,開咗接近廿年,老細老婆蘭州人,廿年前返蘭州探親向老婆屋企附近嘅蘭州牛肉麵舖拜師。味道方面,唔算最正宗,為符合香港人口味做咗好多調整,譬如辣子係自己𢳂、芫荽得一殼仔、加咗椰菜;另外仲有好多「港式」配搭,例如牛丸魚蛋等等。湯底強調冇加味精,口味比較清。雖然辣子係自家製,但個人認為味道上唔太夾個湯底。不過老細前幾年因為拉麵拉得多,隻手勞損到好難再拉,所以呢家依家用上海麵代替。雖然用上海麵代替,但佢啲貨入得好,雖然冇咗拉麵嗰陣口感,但麵質依然非常彈牙。推薦煎餃麵,餃子係自家包,係我食過最好食嘅煎餃。記得餐飲要黃蓮薏米豆腐花,都係自家製。

評分:3/5分

2. 亞谷特蘭州牛肉麵(天后)

湯底鹹到口乾、麵未撚煮熟、仲要賣成$70,一個字:垃。永不推薦。

評分:0/5分

3. 在蘭州(深水埗)

係香港最正宗嘅蘭州牛肉麵。正宗嘅蘭州牛肉麵講求「一清二白三紅四綠五黃」,即係湯要清、白蘿蔔爽口、辣子紅而不辣、灑上蒜苗芫荽、麵條筋道且黃亮,呢間舖頭樣樣到做到。佢哋大辣只不過係三哥二小辣程度左右。記得問佢拎醋,食嘅時候一路食一路飲湯,食完麵碗湯剩一半嘅時候加埋啲陳醋落去再飲晒啲湯,簡直係人間享受。順帶一提佢啲豆漿係自己用機磨,甜度比市面上豆漿低好多之餘唔似維他奶有陣酸味殘留喺個口度,值得推薦下。唯一美中不足係只有牛腩同牛腱兩個部位供應,啲牛腩偏冧,所以食落爭少少口感。同埋記得加肉($10)

評分:4.5/5分
第三間好吸引
講真個麵賣$36又有牛肉而且多麵唔使價錢,抵屌到仆街

唯一缺點係開喺西九food court,坐位出名斜之餘仲要同班廢老爭位,間唔中仲要啲黐線佬大叫
不過都係因為佢開喺food court先可以賣得咁平
可以多麵?不過個環境加埋油淋淋嘅地下 檯
多謝師兄會試在蘭州
因為師傅係一劑一劑咁拉,每一劑都係已既定份量分好,少麵嘅話師傅就要喺一劑搣一部份麵團出嚟,嗰嚿麵團如果少嘅話好難循環再用喺另一個麵團度
試完出個食評啦
識食一定番中国食啦!
平!靚!!正!!!
師夫岀盡任何方法和元素都係為咗這三個字,
只有你想唔到!
無佢做唔出!!
科技與狠活!
D添加劑可能過唔到香港食環
蘭州拉麵d肉細片又薄又少
香港冇可能會有羊湯底
我食過第二嗰間又覺得佢冇咁差喎
佢個面底好好食
荃灣力生地下 之前個間 🥶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞