美人魚正式預告,5月上映

341 回覆
7 Like 654 Dislike
清朝李調元在《南越筆記》怪魚一條中說:「大風雨時,有海怪被髮紅面,乘魚而往來。乘魚者亦魚也,謂之人魚。人魚雄者為海和尚,雌者為海女,能為舶祟。火長有祝云:『毋逢海女,毋見人魚。』人魚之種族有盧亭者,新安大魚山與南亭竹沒老萬山多有之。其長如人,有牝牡,毛髮焦黃而短,眼睛亦黃,面黧黑,尾長寸許,見人則驚怖入水。往往隨波飄至,人以為怪,競逐之。有得其牝者,與之淫,不能言語,惟笑而已。久之,能着衣,食五穀。攜至大魚山,仍沒入水,蓋人魚之無害於人者。人魚長六七尺,體髮牝牡亦人,惟背有短鬛微紅,知其為魚。間出沙汭,能媚人。舶行遇者,必作法禳厭。海和尚多人首鱉身,足差長,無甲,亦怪事也。」
Disney, you break the rules
何方妖孽
如果呢套收得嘅話,白雪公主由黑人變性人做就不是夢
Disney + 上咗都唔會睇
未進化做人前係條泥鯭
食屎食泥太多所以咁嘅色
等緊黃種人版本
這已經是下限
海底保護色
乜都睇唔倒
咁講啦,套野始終兒童向,始終美人魚主角太靚,就會好意淫大家就會錯重點

而家大家可以將重心放喺套戲既劇情度

幫迪迪尼講說話好吃力🥲

btw,先唔講選角,講公主片,真係最正得黑魔后,果陣初初睇覺得會唔會之後既公主片都好似咁,用另一個角色既角度去講番公主故事呢,個idea真係好正

但之後所有公主真人片都係超cap動畫故事
黑魔后個故事都要拍第二集玩爛晒,都唔知迪士尼諗咩

之後套雪姑七友,皇后係gal gabot希望加重戲份,好似黑魔后咁就正
我去街市睇得 La
應該要等到出年
『醜人魚』就真
滴滴尼再搵黑妹做主角 真係搵鬼睇
好撚mean
不過正皮先
黑皮版鯰姐
個故事係咪講主角其實係天鵝?
個男主點解唔用黑人? Black lives matter
好似拍緊啦
拉丁裔
點睇都係Will Smith 扮女人
點睇落去
如果係我睇硬
好似話特登整呢款黑人classic頭去推崇呢種形象
總之呢套戲既目標群眾係黑人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞