財自有咩小確幸?

39 回覆
1 Like 18 Dislike
1. 每日自然醒, 食自助餐食少啲唔再驚蝕底, 食嘢要食外國食材, 屋企飲水淨係飲Evian, 朋友約我出嚟問我幾時得閒我話 anytime
M記加大唔洗諗
想G樓主被動收入有幾多
可以加兩蚊要凍飲
有錢人可以享受到一些窮人所無法享受到的小確幸,以下是一些例子:

奢侈品和高級服飾:有錢人可以購買昂貴的奢侈品和高級服飾,例如名牌手袋、高級腕表、名牌鞋子和高級時裝等。這些物品不僅具有價值,還可以提高自尊心和自信心。

私人飛機或遊艇:有錢人可以擁有自己的私人飛機或遊艇,方便他們旅行或享受海上旅行,同時也可以滿足對奢華生活的追求。

高級旅遊體驗:有錢人可以享受高級旅遊體驗,例如五星級酒店、私人導遊、豪華郵輪和高級度假村等。這些體驗可以讓他們享受到豪華和舒適的生活方式。

私人廚師和餐飲體驗:有錢人可以聘請私人廚師,享受美食和高級餐飲體驗,並且可以在自己的家中舉辦豪華晚宴,與家人和朋友共享美食和歡樂。

高端科技和豪華汽車:有錢人可以擁有最新的高端科技和豪華汽車,例如智能家居系統、高端手機和豪華汽車等,這些物品可以提高生活質量和滿足自己的品味追求。
但財自好似唔=發達?
Right
咩撚野叫小確幸
「小確幸」是指那些不大但足以讓人感到幸福、滿足和快樂的小事情。這些小確幸可能是生活中的微小瞬間、簡單的行為或物品,但對於個人來說卻有著極大的意義。例如,一個人可能因為在工作途中看到美麗的風景而感到快樂,或因為收到了一封感人的信件而感到幸福。因此,小確幸是指那些不需要太多物質條件或付出太大努力,卻能夠帶來一些微小但珍貴的快樂和滿足的事情。
吉sir 好想知道你點樣財自,傳授下啲秘笈
我都係跟格sir學嘢, 學咗佢啲獨立思考
但係你追擊佢喔
教下連登仔點財自
1. 買美股
2. 不要買港股
3. 不要買醫藥股
4. 不要買衍生工具

做到呢四點, 已經行少好多冤枉路
點解唔買港股收息?隔離post先講緊收息
美股你買增長股定係收息股?
買少少嘢都要加一蚊要膠袋
買收息股係假設一間公司長做長有
喺而家呢個變化咁快嘅政治經濟科技環境, 無呢樣嘢㗎啦
仲有買收息股你心態上已經係想 long term, 心態上會對公司出現不利因素遲鈍咗, 反而奶大鑊. e,g, hsbc, town gas, links
呢個真
就算財自都要早起
一來對身體好
二來我會去太子站/金鍾站坐係度 
睇住班奴隸趕頭趕命咁衝返集中營
迫到成架車廂都係人都要照迫上車
諗起就爽
吉青你依家係咪睇好NVDA AI股?有沒有心水?大方向?

講下你持有啲美股?分享下可以俾我學下嘢
Evian好難飲
美股之中,又要點揀呢?
生物科技、新技術醫癌症、基因檢測都唔好買?
淨係同意吉sir第3點

醫藥股太多大gap 大棍 最難炒
最大嘅主題, AI
但唔發達又點財自你要計到一個被動收入大過你日常開支直到老死,仲要有齊平時啲娛樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞