一對男女擬訪匈牙利卻訂錯機票 將錯就錯去羅馬尼亞

76 回覆
160 Like 14 Dislike

肯尼迪(右圖)訂錯機票,兩人臨登機才發現出事(左圖)。

不少人出發旅行前都會對目的地做足資料搜集,但一對男女早前登機時才發現買錯目的地機票,他們選擇將錯就錯照樣登機,還把這趟突如其來旅程的影片在網上平台分享,吸引了大量網民留言給讚。

較早前,住在澳洲的肯尼迪(Ben Kennedy)買了兩張往匈牙利布達佩斯機票來到英國,希望給好朋友愛麗絲(Sophie Alice)驚喜。短片中看到兩人清晨到達登機閘口,才發現一時大意買錯了往羅馬尼亞布加勒斯特的航班,氣得一連說了幾句粗話,不過畫面一轉就看到兩人笑着登機。接着發放的另一短片,就看到兩人手牽手遊覽布加勒斯特各名勝的影像,其中包括著名的吸血殭屍城堡。

愛麗絲向網友們解釋,她們最後決定改遊羅馬尼亞,雖然在一個陌生國度臨時安排一切有點狼狽,但是依然遊覽了景點、享用過美食,還看了一場音樂會。有網民指愛麗絲的決定很好,因該網民認為布加勒斯特比布達佩斯好玩得多。

兩人同遊吸血殭屍城堡。
Hungarian capital Budapest
匈牙利 布達佩斯

Romanian capital Bucharest
羅馬尼亞 布加勒斯特

啲中文睇死人
英文都....只可以話少少似

証明文字的序順並不定一能影閱響讀
弱智澳洲鬼
匈牙利布達佩斯機票來到英國
監躉的後代
英文好似喎
唔知以為Switzerland 去咗Swaziland
有幾意外又唔係去咩第三世界
都係隔離姐
Australian想做Austrian
好多年之前已經睇過關於英文字係點樣俾人記得
同大家所理解嘅好唔同
其實英文字同象形文字一樣都係用個形去令人記得
有時就算串錯晒,只要個形似你都會認得
玩完Bucharest 飛去Budapest 好近啫,機票又唔貴
條友會唔會又柒多次去咗奧地利
Australia同Austria夠似
佢會唔會買錯?
根本就係無知,唔多識分兩個地方,先會買錯
澳洲人點會認錯Australia?
問美國人就分分鐘會錯
咁都係新聞
澳洲人唔會買錯Australia因為佢熟囉
如果佢熟匈牙利首都係Budapest,又點會買錯
美國人: Is it one of our state?
台灣新聞??
同連登既post當新聞有咩分別
Is Hong Kong part of Japan?
咁東亞人係咩
馬騮後代?
吓 我覺得佢地嘅英文叫法易撈亂過中文喎
Budapest同Bucharest 係中間兩個輔音唔同咋喎
Bucharest街頭仲有d似舊時深圳 一街都係行乞
一對鬼佬情侶都OK
亞洲人就真係要小心
個度好少Asian 一睇就知係遊客
Georgia / Georgia
Cambridge / Cambridge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞