36歲男子涉港鐵車廂非禮同齡女子被捕

70 回覆
37 Like 4 Dislike
一名36歲女子今日(9日)傍晚6時許乘搭港鐵期間,懷疑在一列車廂遭一名同齡男子非禮,遂在調景嶺站報警求助。警員接報到場,初步調查後以涉嫌「非禮」罪拘捕該名男子,案件暫交由將軍澳警區刑事調查隊第五隊跟進。

認真問 如果冇任何證據,冇第二個人睇到
點樣證明個男人真係有非禮個女人?

利申 不鼓吹任何犯法行為
依家坐地鐵 盡量企角落位 雙手放係心口 避免不必要誤會
男人
根據香港法律,刑事案件的定罪需要有足夠的證據和證詞支持。如果沒有第三者證明,則證據可能會變得更加困難。然而,如果受害者能夠提供足夠的證據,例如自己的陳述、身體檢查、監視攝像頭或其他證據,法院仍然有可能定罪犯罪嫌疑人。

此外,香港法律還規定了一種叫做「無罪推定」的原則,即被告人在沒有足夠證據證明其有罪的情況下,被視為無罪。因此,如果沒有足夠的證據證明犯罪嫌疑人有罪,法院可能無法入罪。

總之,要讓犯罪嫌疑人受到入罪,需要有足夠的證據和證詞支持。如果缺乏第三者證明,受害人仍然可以提供其他證據來支持他們的指控。但是,如果沒有足夠的證據證明有罪,法院可能無法將犯罪嫌疑人入罪。
靠陪審團講not guilty
就黎要日本咁雙手扶手
連非禮左邊度都唔知都可以上報紙
掉返轉頭問 如果一班人夾埋屈鳩你 佢地就係證人 但無cctv證明你無犯 亦無其他人幫到你 咁應該點甩身?
依家上車多數雙手扶柱 閉目養神
一係就企邊位
D女望多眼好似會死咁

立例要求所有男人wakanda forever 式搭地鐵
gay
擺明身有屎一有女喺附近就心邪嘅人先會寧舍小心
條女企唔穩對波車埋嚟咪又係告非禮
我就會等睇埋著乜裝束先
但又怕企唔穩喎
香港法律無罪推定?
睇下法庭新聞就知
現實冇左好撚耐啦

另外番工聽呢個youtube channel
有幾單觀眾打上去講比人屈大非禮嘅案
無論有冇客觀第三者証據都一樣照告上法庭
甚至判埋要坐監
有興趣自己去聽返
男人真係要好好保護自己
而家社會係仇男主義好撚危險
https://youtu.be/wtJfHPxj2dI
https://youtu.be/QKYYa8OVuM4
https://youtu.be/RJaF6f-KxzQ
個法官仲會幫口話
「女人唔會無啦啦屈你」
女人玩撚哂
一早有晒既定立場
仲有啲狗同律政師都係仆街
明明唔冇料都照告
可能因為知道有機會個官會照判
痴漢電車
只係證明到對手無犯罪
但係條J 都要諗點處理一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞