港媽力讚深圳食蠔好抵完勝香港 僅$11一隻!帶全家即日來回食晚餐

125 回覆
29 Like 217 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=PDiAELhX2mQ

香港內地通關,內地旅客來港旅遊購物,港人就北上吃喝玩樂,各自各精彩!一位港媽近日在社交媒體上發帖,分享自己原本一家打算駕車到大埔食飯,結果卻即興上大陸食,更大讚即時來回深圳食晚餐好抵食,時間也比想像中快得多,帖子引起了不少網民的熱烈討論。

香港內地通關,內地旅客來港旅遊購物,港人就北上吃喝玩樂,各自各精彩!一位港媽近日在社交媒體上發帖,分享自己原本一家打算駕車到大埔食飯,結果卻即興上大陸食,更大讚即時來回深圳食晚餐好抵食,時間也比想像中快得多,帖子引起了不少網民的熱烈討論。

在帖子中她提到一家三口用餐的餐廳為位於黃貝嶺的「李記湛江蠔莊」,算是該區的人氣食店,吸引不少港人北上捧場。港媽雖然盛讚蠔十分抵食,但是就沒有講明價錢為何,編輯翻查資料,店舖提供多種料理,如蒜蓉焗蠔、原味烤蠔、串燒、烤鮑魚、烤蝦等,而蠔的價錢約人民幣¥119/12隻(港幣$134),即約港幣$11.2一隻。吃完後港媽力讚「喺祖國食蠔真係抵過喺香港食好多,又抵又好味!」

帖子吸引了不少網民好奇,請教港媽更多北上食蠔的詳情,大讚「個行程幾好喎」、「望落蠔真系好正吖」、「呢間啲半生熟蠔好好食」、「食嘢大陸同大埔梗係冇得比喇!深圳呢方面贏哂港九新界」」。不過後來有網民將帖子轉貼到其他群組,另一邊的網民就持相反的立場,認為大陸食蠔不了,擔心食物安全咁話,表示「返大陸係食元素表」、「喺大陸你敢唔敢保證食咗啲咩落肚呢?」、「食蠔我真係唔會上去食」。
想跟船長一齊去食蠔
食完fatfat聲去 ....
咁真係抵
反正講食物安全同衛生香港都唔好得去邊
前幾日嗰間黃店放題先又有人食物中毒
講真
你估香港D貨唔係大陸走水走過黎咩
住爵悅庭住到懵撚咗
開心 大家都係中國人呀hi 唔使分得咁細啦
以後樓主個名就叫中國量子牛熊呂布
早排番廣州,o係街邊檔買左D燒生蠔黎食,覺得好好食,
忽發奇想,諗住番黎香港搵左3個fd夾股,搞檔燒生蠔街邊檔。
誰不知,開業兩天,佢地聲都唔聲就唔搞……灰爆!
是我問題還是現在d後生唔捱得?
蠔嘅樣已經好過唔少500價位嘅酒店自助餐
與人不熟係咁
冇乜必要,唔會去中國。我只會坐飛機去世界
養嘅海水污染 啲重金屬多到
可能咁先好食
真,今時今日香港真係冇資格再笑人食元素表
東門40蚊一打
啪一打之後去邪骨
而家去本地餐廳食都係抽獎
好多新香港人夠薑過本地人開餐廳
但係d食材係咩源頭真係唔知點黎
特別係而家個海關根本廢
連d m肉g肉都送得落黎
你難保d餐廳為求控制成本
買d走私肉殭屍肉
仲邪骨?
即頭call條女上房即砌啦
去啦~~
記得全家食飽啲, 一家人齊齊整整上路
唔出奇呀 用好濃味嘅汁去掩蓋腐肉嘅味
蠔係專食垃圾, 用黎海水淨化
仲要係中國既海水
支持一眾愛国人士返祖国食蠔
不過真心,香港自助餐d蠔都未必乾淨
除非真係五星級個d
香港買外國生蠔都係11蚊隻,山長水遠返大陸食重金屬蠔我理解唔到
珠海果邊平d日頭係澳門玩完上珠海食燒蠔+訓平酒店
香港食蠔都係$10-$20左右......$11 都仲係叫正價.....平係邊?
食少少就會, 食一打真係唔怕重金屬 ?
流浮山果邊村民都唔多敢食蠔.
聽佢恃講呢十幾二十年水質差左好多.
仲要半生熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞