[J-POP]milet集中討論區 [21]

1001 回覆
16 Like 0 Dislike
冇咗條問題
修訂版買飛流程:

暫時已知嘅買飛方法
Choice 1. 搵代購,唔洗煩 (越嚟越多間唔肯代抽)
Choice 2. 持有日本電話,自己抽
Choice 3. 公售先用香港電話
買到後,喺入錢期限內於日本Lawson用Loppi機俾錢拎飛 (即係去到先買咁濟,風險極高)

Choice 1 同 3 都好明確,只係Choice 2 有少少複雜

Choice 2 流程

Step 1. 持有日本電話

海外人士只有3個方法持有日本電話
A. 日本定居 (娶到阿mi)
B. b-mobile PadSIM (現時已無法申請,持有者請好好珍惜)
C. Hanacell (目前僅有嘅辦法,需要前往日本進行第一次認証,之後長供就可以了)

目前最多人用,亦係最可行嘅,就係方法C:Hanacell
Hanacell Japan Sim 係一張只可以喺日本境內收訊嘅sim 卡
買卡會送一年年費,費用為:USD39;第二年起只需USD8 年費,Keep 起上嚟都唔會有太多洗費

請留意Hanacell 嘅Data Plan 會喺你使用過佢地數據嗰個月ON TOP 收多 USD29,並且僅享有3GB 全速數據,可謂相當唔抵
去日本旅行時都係建議返用其他供應商嘅數據卡會更好

申請方面,只需要你本人嘅Passport,同埋其他基本嘅個人資料。
如果想寄到嚟香港,就要提供水費單作為地址證明,並且必須水費單
無辦法提供嘅朋友亦唔需要擔心
其實Hancell 係可以安排喺機場自取嘅。
還掂張卡只喺日本境內先有訊號,
其實都唔需要心急收卡啦

Step 2. Lawson Web 以及 Lawson Ticket AppローチケApp)使用同一個日本電話進行認証

開通咗電話卡之後,就要喺一個收到短信嘅環境,認証上述嗰兩樣野
Hanacell 嘅情況嚟講,你個人要喺日本
Lawson Web認証好簡單
申請帳戶嗰陣時:
地址欄填日本集運地址;
電話欄填你本人嘅日本電話,收個SMS,就認証完成啦

ローチケApp嘅認証亦唔難,只係多咗少少細節
首先,入App 佢就會叫你認証
第一時間睇清楚佢認唔認到你個日本電話號碼
如果顯示咗你個香港電話,可能你部電話係雙卡雙待,你可以試下兩個方法:
1. Disable 咗你張香港SIM 卡
2. 將日本SIM放喺第一個SIM 卡槽

順利入到去之後,你會收到來自日本嘅SMS,如圖

記得收到之後返去個APP度㩒認証する

如果想confirm返自己係咪已經認証完成,可以㩒開個APP 右邊嗰欄
睇下有無呢個制

Step 3. 抽到之後俾錢
根據以往經驗,入錢期限得三日
多數只可以搵代付處理

Step 4. 等系統派飛
搞咁多野終於買到飛啦
但係系統唔會即刻派飛俾你
公演前一段時間先會將門票派落去同一個日本電話嘅 ローチケApp 度,請耐心等候

Step 5. 分配門票俾同行朋友
如果有人想買黃牛,佢應該都係咁分配俾你,不過衷心希望忍一忍,唔好助長黃牛風氣

現階段最唔明朗嘅就係呢Part
Lawson條款規定每一個入場嘅人都需要認証獨立嘅ローチケApp
並需要入場前經購票者嘅ローチケApp 分配落去每個人嘅ローチケApp 入面。
香港電話係可以成功認証ローチケApp ,但未知係咪可以成功分配到門票
祝我地好運

暫時知嘅係咁多,希望幫到大家
Uru同LiSA係the first take嗰首好正
再會係正
Uru新碟有自己一個唱version
講起 uru
新碟有首 ayase 作曲既 脱・借りてきた猫症候群 都好正
希望遲啲可以出一首 milet x ayase 既歌
想有今生無來世嘅おもかげ鐵三角加Ayase出一首
唔講唔知
LJ 又出個post
乜一個訪問循環再用咁多次出po 咁環保呀
會唔會係追緊數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞