垃圾 Intel I226V 2.5G LAN,斷撚到飛起,要手動降返 1G 以下至正常返!

51 回覆
3 Like 8 Dislike
香港買非支牌蟹卡貴到飛起,ASUS 差唔多要五舊,想平只能揀支牌 tp-link
如果你嘅要求只係 1G 大把選擇,揀返無中伏嘅煙條 lan 都仲得,係 2.5G 以上至麻煩
仲有其他穩定啲嘅 ver
1.1.2.38
1.1.3.28
source: chiphell
你只係用1G照用都冇事
因為個問題要用2.5G先會出事

但要用2.5G就真係頭痛…..
你上網有 2g+
佢個雙工 setting 就會自動同你 set 咗做 2.5g
就算你只係普通上網睇下人打機都會斷線
每次斷幾秒咁
F5 幾次就上得返網
要手動將 link speed & duplex 較返做 1G 或以下至無事

如果唔想換卡
普通上網嘅時候手動 set 返 1g
down 嘢嗰時手動 set 返 2.5g
蟹仔2.5g lan有時候都會假死幾十秒,完全load唔到網頁
2.5g wo,邊到一百蚊可以買到
【討論】網路優化方面>《請以9F「新的」設定為主》
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=12980&snA=74426

唔知有冇幫助
下, realtek都有事
咁無得避喎
realtek 無事,呢篇舊文嚟,教你點可以令到張卡快啲穩定啲
Asus ProArt x670e / z790 都有
直接上10Gbe
又有TB4 / USB4
ProArt 唔駛$4k
蟹仔8125b都唔見得好幾多
得m記AQC11x系好啲
當年gbe年代嘅yukon系其實幾好,而家陣嘅2.5G系列其實係食Aquantia嚟嘅
咁 Aquantia 你覺得點
AQC10x系好似有少少伏
AQC11x系就似乎未聽到有狀況
廿幾年前, 蟹lan card = 垃圾, 有要求一定課金買intel / 3com
係咪onboard d 平價晶片先有問題?
啱啱 google 咗有鬼佬話 AQC107 好撚熱,ASUS 唔洗一千嗰張 10G 卡正正係用 107 咁又少咗個選擇
10G熱係正常,你睇Intel x540上埋風扇𠻹呀
Intel唔識做LAN chipset好似已經好多年,Apple都放棄
係喎, 唔記得咗
好有道理
我仲有幾張 3c905 唔捨得扔,當年買好q貴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞