買樓選擇- 粉嶺定屯門?

213 回覆
195 Like 1139 Dislike
粉嶺有得行新田大欖一定贏屯公
市區火車直去港島
但屯門贏民生配套 一個屯市已經屈咗機
一定係屯門唔使諗
屯門配套點都好過粉嶺
粉嶺係得粉嶺南同火車站附近d交通見得下人,其他唔使諗
屯門淨係商場都完勝粉嶺
兩邊都住過,交通我會覺得屯門方便。

聯和墟就民生基本齊自給自足,樓下有戲院,又有圖書館係隔離,屋苑有泳池gym room,最緊要物價係真係低。比我揀都想搬返過去

缺點係出邊都好遠,粉公,吐露港
唔明點解大家話屯門出市區會遠,粉嶺個種係叫折磨你望完一條公路又一條
粉嶺兜到大欖都叫羸 咁屯門都可以兜大欖
區內設施 屯門羸
交通真係半斤八兩
住得碼頭搭巴士喇
粉嶺嗰種遠係真係路程太長
講左十年都仲選緊址,都唔知幾時先開始起
粉嶺近火車站既話落會展或者金鐘八個字搞掂
點比都係屯門 成個社區發展 屯門大小商場多到數唔哂 粉嶺就算粉嶺站隔離都係得華懋垃圾場
交通 屯門出荃灣葵芳青衣都係半個鐘 粉嶺仲係粉嶺上水兜緊
校網唔洗講 屯門多地區名校 陳瑞芝 董玉娣 李兆忠
粉嶺數唔到

野食又係無得鬥
屯門又有碼頭區 黃金可以chill 粉嶺要去蓬瀛仙館
2023動工啦清
沙田》馬場/火炭〉大埔 》最後入到粉嶺,仆街仲要喺區內兜路

經過一個個市都未返到
兩個都唔及白石角啦
粉嶺想去個似樣啲嘅商場要去元朗/沙田
去市區1 hr up
聯和墟出火車站又花一重時間
鐵路集中社區,得好少巴士線出市區,仲要行哂成個北區先上公路,大部分車比其他區少班次
東鐵愈來愈迫,得返9卡
你咁講基本自爆自己之前住邊棟 有錢人家
btw 你有錢就日日小巴去火車站/自己有車
個度行去火車站 夏天真係出曬汁

補充下
屯門幾個大商場 donki 壽司朗 等等有齊
去機場 元朗 上水都唔遠

粉嶺只有返上去方便
搭火車無咁多人(雖然都無位坐
睇下邊個位啦
如果你話屯碼、屯市、新墟、景峰、紅橋、大興果d位一定係屯門好好多
但如果屯門三線位,掃管笏、54區同黃金海岸就粉嶺好d
買前海
兩個都唔揀得唔得
跟住同你講粉嶺軍地 沙頭角
古洞關佢咩事
屯門係邊先,你話真係屯門本區內係可以

乜都可以係本區內搞掂,純住係方便

你話去到掃管笏個邊就不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞