銀行 Banking Career 討論區 (14)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
4月31
Thanks
但4月冇31
即係u never know
Back office不嬲都少
大家係今日收bonus
今日就遞?
咁都幾好wo
又唔係裸辭,視乎下份工幾時report duty啫,辭信後無敵狀態,急黎做乜
睇internal規定既借貸倍數為主,當銀行比員工借4倍月薪,你拎個tax loan借6倍就玩完了
咁叻仔買左邊度啊
黎緊想轉去HSBC
想知background check TU太低係咪做唔到銀行
之前屋企有事搞到好多loan
係,記得唔好再申請自己銀行既credit products,一陣自爆就
想問下大家其實hksi 7 8要攞咩grade先可以豁免?我大學讀過econ, fa, fm, ma個啲
招商永隆走數?收到一封公開信capscreen,全文如下:

親愛的行長,
我想問下以下幾個問題

1) 今年調整新金由一月講起到現在馬上四月,也都沒有任何下落,其置點解你們要求每個季度跑百幾萬數,在全香港銀行都算多,但是卻依然有全香港銀行最低的人工?你們請不到外面的SALES,operation 請不到新人,不會思考一下嗎?

2)每年4月出年終獎,上年10月先出,原因是因為大方資源的都門主管沒有在港,無法簽字確認,請問是否這一個人控制了全港永隆員工的福利 ?好,咁今年呢?已經通關。人力資源的主管應該也在港?咁請問後天就4月,請問今年的花紅又是幾月派發呢?金三銀四,是否為了阻止人地轉工呢 ?咁的確是一個好辦法,人力資源部都幾出色。
3) 其實一個人力資源部門,如此低下的工作效率,卻基本上個個人都拿著這麼好的人工,而分行同事無論是後台遠是前線在通關之後都每天忙碌卻拿住這麼低的人工!是否公平?

來自一個普通員工的疑問。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞