東京美食分享區(10)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
咁留番俾有胃口既人
東京有冇梅酒好推介?我見係銀座有間CHOYA BAR 有冇巴打去過
agger
呢間都要兩粒鐘
有無人食過其實值唔值得等咁耐?
試完蕃YORONIKU嘅13900円のコース
覺得有d overrated 佢比d肉你有好多新奇嘅口感但d味唔係好突出
差唔多花款我覺得うしごろ個季節の匠コース冬仲好食d
不過蕃YORONIKU d waitress真係個個都
今轉東京lunch實行拉麵之旅
望住tabelog個ranking逐間逐間試

由高至低講 第一間就係飯田商店
講預約佢地真係最friendly用omakase個網book定知自己有冇得食先出發
雖然11點嗰d時間用電話係好難搶到 但旅行晏少少1點鐘食都冇咩所謂 呢個slot超易book到
全一不愧係全一 食左佢個醬油拉麵真係好好味
呢程其他一間論麵同湯都冇一間及得上佢

第二間係らぁ麺や 嶋
呢間個老闆一個人做哂煮麵招呼客人清潔一個員工都冇
朝早去簽名晏晝再去食 呢個方式都幾好但係佢個預計時間都差好遠
去到得返50名左右嘅位話14:00左右會有得食 最後返到去都企左成個零鐘先有得食
佢個湯都好正但就濃左d比飯田咸小小
不過佢3舊肉裡面有一舊好好食 飯田都比唔上佢

麦苗 ののくら しば田排唔到 琥珀同FeeL太遠冇去到
之後就到鳴龍 呢間太出名排得太誇張
而且佢小食多每人用餐時間好長 排左個零鐘先郁左一半
見排左咁耐走又唔抵繼續排埋最後排左成3個鐘鬆d先有得食
東京頭十入面除左佢都係清湯 佢個擔擔麵的確係幾好食又獨特
但真係唔值得排3個幾鐘去食排完都有小小後悔

むかんbook唔到 下一間就係八五
呢間野又係太出名 排得好誇張
10點鬆d去排 最尾挨近1點先有得入座
佢主張話唔用醬底齋用食材嘅原味釣味
食落隻味係幾新鮮但d食評就好似有d overrated
同飯田比都仲係有一段距離 唔太值得排成3個鐘食

跟住下幾間都排唔到 去左試饗 くろ喜
呢間真係物超所值 咁嘅分數但去到條隊勁短
前面得3個人買完食券等兩等10分鐘就入得去食
可能架仔依家唔係點興鹽湯?
今次拉麵之旅第一間食主打鹽湯嘅拉麵店
食過最好食嘅鹽湯 真係又清又入味
不過佢揀麵嗰陣最好揀粗麵好d 隔離個fd揀細味食落冇咁正

最後一間係入鹿TOKYO六本木
呢間我見都好出名好多人介紹 但去到排隊排唔駛一個鐘就有得食
而且開到夜晚 之前見人講6-7點去排dinner都食到
食左佢個特製醬油湯 感覺上係再淡d版本嘅飯田
不過佢有一羹仔黑松露醬比你溝湯
可以一淡齋湯 下一淡就點少少黑松露醬
食過隻味都幾有新意 而且又近又排得快
計埋位置同車程佢係最方便最就手嗰間
飯田booking個方式係最好但係由東京出發來回要兩三粒鐘都幾耐下
想問下巴打
用tablecheck book枱
仲洗唔洗等佢地confirm
定係收到email
Send完request 即刻收到第一封email

Reservation Accepted

We've successfully booked your reservation.

就已經係成功預約咗?
去日本食壽司郎會唔會好on9?
你想做就做
大把人去日本食松屋,M記。
只不過難少少列入美食
請問有冇巴打知兩間有咩分別?
有S 無S
唔同Class
嶋同入鹿比邊間會值得排多d
嶋屌打入鹿,入鹿個人覺得over rated
早餐宵夜咪得午餐晚餐唔好啦
早兩個禮拜食過 去居酒屋之前打下底
11點幾 入鹿依家開到夜晚8點
應該點都有得食
我覺得嶋係好食過入鹿 個醬湯濃d
同埋佢有舊肉真係好好食 飯田d肉都唔及佢
加上我住宿喺新宿所以我會揀嶋
但講易排一定係入鹿易排d

羊燒肉lamb ne 1樓個excel好似有推薦但冇咩見人分享 我平時唔食羊都覺得好正
呢個set 5000羊食到超飽 每樣野都好好食 有8個唔同部位既羊 全部燒肉都超甜 中間仲有啲用西式煮法既羊小菜之類(飯同麵同啲小菜冇影到)
本身想加羊咖喱同bb羊肉(睇食評話好正)但真係太飽食唔落

唯一缺點係除左我影個頁其他都係日文黎 同埋入面冇人識英文
因為羊比較少食唔係好識點燒 佢有個日文menu有哂時間教你 有埋計時器 好彩同行有人識日文如果唔係亂咁煮一定浪費啲肉
我早一個星期排咗2個鐘
閒日十一點
如果你驚阻行程其實可以tea嗰d時間去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞