居屋2023|新居屋預計選址 周邊配套環境速覽

28 回覆
0 Like 9 Dislike
居屋在每年2至3月開始接受申請,有意抽居屋的人士,不妨先部署申請2023年新一期居屋。居屋2023最大機會會推出哪幾個項目?每個選址及配套有何特色?本文和大家一起拆解!

根據房委會紀錄,預計在2022-23及2023-24落成的公營房屋中,大部份均已在2022年居屋計劃中出售,而未推出的項目,均主要在屯門、元朗區及安達臣區。

安達臣道石礦場項目

安達臣道石礦場項目涉及多個地盤,包括R2-5、R2-6、R2-7、R2-8號等,涉及單位超過3,000個,未知會如何分配。安達臣道項目地勢較高,有機會俯瞰維港海景,但安達臣石礦場仍然屬於新區發展,買家要有做「開荒牛」打算。

該區項目遠離港鐵站,除了小巴接駁至觀塘、新蒲崗或九龍灣外,寶達邨及秀茂坪邨亦有多條巴士線經過,接駁金鐘、尖沙咀及將軍澳等地。安達臣區除了社區設施有待興建外,亦無商場、商舖等配套,住戶相信要靠周邊公共屋邨如安達邨的商場提供服務。

屯門恒富街項目

據2022年9月房委會預測,屯門恆富街項目共有2座共約500伙單位,預計2024年竣工。項目附近多為私人住宅項目,如豐景園、御海灣及南浪海灣等,而且毗鄰屯門泳池輕鐵站,鄰近屯門游泳池、海珠路遊樂場等,附近屋苑亦設有商場及超級市場。

元朗朗邊項目

據房委會預測,元朗朗邊項目第一期共有3座共3,000伙單位,預計2025年竣工,未知公屋與居屋比例會如何分配。項目預計樓高48至50層,落成後將成為全港最高的公營房屋。項目鄰近朗邊輕鐵站。
繼續2023 貴價六合彩
全部山卡啦咁遠,差過2022好多喎
呢幾度都勁隔涉
完全冇興趣
朗邊輕鐵站係邊?
黎緊又會冇左幾千個單位既購買力了
應該會搭個啟德
水邊圍 / 屏山
唔係啟德,唔會要囉
今期真係比屎食
上期唔中今期再抽過
連山麗個期都清得哂
比幾多屎食都有人消化啦
上期抽中東涌起碼有3-4百萬水位,今期真係唔掂,可能賺得1-2百萬
居屋舊屎幾臭都會去曬貨
恆富街=屏欣苑2.0
屯門泳池站上蓋
對面御海灣之前賣緊2萬幾一尺

最緊要政府賣肯定平,我諗呎價都係5000左右
抽中發達,過五年禁售同屏欣一樣,起碼一萬蚊尺
保守估計賺一倍
姐係今期有恆富?
但得500伙 肯定畀綠長拎晒
度度都山卡啦,抽到都唔知要唔要好
屯門恒富街起夠40層居屋好過啦!!

仲有元朗朗邊可以收地起50-60層高居屋
住啟德簡約好過
應該唔止呢堆, 似會加啟德2B6入去
屯門其實唔錯,有機會望到少少海,遲少少仲有西鐵站
屯門泳池就快拆啦
咪又係俾家有長者揀咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞