伍淑娟: 佢個名叫香港獨立書店,有冇咩意思?鍾沛權: 獨立書店」即是非大型連鎖經營的書店。

108 回覆
307 Like 15 Dislike
https://thewitnesshk.com/%e7%ab%8b%e5%a0%b4%e8%a2%ab%e6%8c%87%e7%85%bd%e5%8b%95%e6%a1%88-%e6%8e%a7%e6%96%b9%e5%91%88%e6%96%b0%e6%96%87%e7%ab%a0%e5%be%8c%e6%8c%87%e5%b1%ac%e7%85%bd%e5%8b%95-%e8%be%af%e6%96%b9%e7%a8%b1%e5%8d%b0/

控方昨呈新 4 文章
今稱證《立場》預知煽動效果

控方代表為署理高級助理刑事檢控專員伍淑娟、署理高級檢控官徐倩姿;辯方代表為資深大律師余若薇、大律師黃卉儀,案件由法官郭偉健審理。

控方第 15 日盤問鍾沛權,就周四(23 日)新呈的 4 篇《國安法》相關文章﹐伍淑娟今日再向鍾沛權解釋呈遞文章目的,指《國安法》實施時,《立場》刊出一連串有「強烈立場」的文章,可以推斷《立場》的立場及鍾的煽動意圖,指他預知有煽動效果。

鍾稱紀錄《國安法》生效後
紀錄不同人聲音感自豪

就區家麟的〈法律只是一種儀式〉,伍淑娟指文章提及中央將惡法加諸在香港,會使人對中央有不滿、對法律不信任。鍾不同意,補充指他審批文章時,理解到作者意圖是想反映法例、政治決定的影響有多重大、有何錯誤。他又提到,周四晚翻閱控方呈遞的新文章,「我尋晚睇有少少自豪,原來我哋當日十幾、二十個鐘發表咗咁多文章,記錄咗一條咁重大嘅法例生效之後、咁多唔同人嘅聲音」。

鍾續指,《立場》記錄了優秀學者、新聞工作者、評論人及知識分子的想法,「你會讀到嗰種知識分子嘅悲痛,在咁重大嘅歷史事件上﹐預期會影響香港未來嘅各種面貌、制度」,重申區家麟發布文章的意圖是提出指控、質疑。伍聞言指:「指控還指控,質疑還質疑,文章寫法係會有咩後果?佢指控緊中央不應受尊重、條文係唔啱」。

控方引新文章指屬煽動
辯方稱印證「點解我覺得唔公道」

辯方資深大律師余若薇表示「強烈反對控方問題」,「控方尋日、啱啱一連串問題,印證點解我覺得非常唔公道」,指控方作出大量調查後、將檢控基礎訂在 17 篇文章,但控方完成案情後,不斷提出新文章,「係話呢啲文章係煽動、唔啱、引起憎恨,呢個係我強烈反對嘅原因。成個審訊喺結案後唔公道」。

余若薇質疑,控方要證明被告意圖,應該在檢控時提出,「唔係喺我當事人喺盤問 13 天又有新文章,即使我深信法官閣下專業、你會公平審理官司,但控方做法係非常不正確,即係 material irregularity(具關鍵性欠妥之處),唔想每次有問題都企起身講,我已經盡量克制自己、唔好每一次都講,但呢啲情況每日、每個鐘都出現緊,我係想記錄在案,唔該法官」。

控方稱文章在警方調查時已下架
鍾反駁指未下架

伍回應指,相關文章是想證明《國安法》實施當日,《立場》已發布很多文章,「佢會預知啲文章有好多效果」,又指文章在警方調查階段時已下架。鍾聞言表示,從審訊過程得悉,警方在 2021 年 6 月 22 至 23 日開始調查、大規模下載文章,「當時我哋文章未落架」,指《立場》是在 6 月 27 日下架文章。

伍則稱警方在處理永久終止聆訊時,才披露 587 篇《立場》文章,又指鍾在盤問期間提出更多爭議。余若薇再次提出反對,指控方稱「呢啲文章係落咗架,我哋 wayback machine 搵到」是錯誤,重申《立場》文章在警方調查時仍未下架,認為控方指控煽動,明顯要在結案(控方案情)前提出,「而唔係去到盤問、完晒有機會同當事人討論啲時候,指呢啲係煽動(文章)」。

辯方:控方如「魔術師」增新文章
官指文章與案有關准盤問

余又指,「(控方)日日好似魔術師、喺頂帽到攞啲白兔出來,可能因為係兔年。我已經數唔到係第幾篇,成個審訊程序對我哋辯方,係非常非常之唔公平」。伍表示「我唔拎啲文章出嚟,我都可以問佢」。

法官郭偉健聽畢控辯雙方陳詞,指案件其中一個關鍵因素,是被告在案發時的意圖及立場,「我個裁決係(上述文章)有關係、係可以問,係《立場》自己本身嘅文章」。他指,控方以《立場》文章盤問鍾,若他不記得可以翻閱相關文章,甚至會批准他索取法律指示都會批准。
控方問及《立場》社論時欲再呈 2 報道

辯方反對指鍾表明無印象

伍其後問及《立場》社論「堅守每寸自由土壤 用盡每絲縫隙中的微光」時,欲新呈 2 篇「6.12 一周年」的《立場》報道,以證明社論的發布日期,並指因技術緣故,將稍後將報道交予鍾。鍾表示對報道已無印象,但記得當日有人聚集示威。

余若薇聞言反對指,鍾已表示無印象,應該先讓他閱讀相關報道,「係咪至少要畀佢睇先?」法官郭偉健表示,重點在於鍾是否記得相關事件,而非對報道有無印象,「你話想俾佢睇先,可以嘅⋯有需要而家停,2 點開庭囉」。案件下午續審。

另外,伍又就《立場》網站版面盤問,指當中有一欄目是「香港獨立書店」,「佢個名叫香港獨立書店,有冇咩意思?」鍾稱「獨立書店」即是非大型連鎖經營的書店。伍聞言笑稱:「我 read in too much 啦,一眼就見到香港獨立」。
所以而家見到E個地方冇得救得救,真係盡快要走 世界好大,唔好浪費時間
個腦諗乜咪睇到乜,人哋睇到兒子生性,佢就睇到兒子生性病
獨立稅率,即係咩意思? 伍淑娟立即回答
獨立遊戲開發者犯國安法
獨立調查委員會?
呢棟樓係咪可以拆得

警隊三協會要求另設獨立薪酬委員會

https://news.now.com/home/local/player?newsId=70045
笑撚死人 要屈都揀啲make sense啲嘅嘢啦 屌
on9
Mr bean級數
邊可能 正常人都知無邏輯
佢都好努力呃緊自己 做得走狗就係咁
兒子生性病
所以而家睇審死官 九品芝麻官 係笑唔出
邊估到現實可以荒謬成咁
香港獨立關稅區
這是正式錄用的檢控人員嗎?
留港撚=觸犯國安法
D狗官改曬口叫單獨關稅區啦。
又繞口又唔啱語法。
個呀嬸想點
獨立董事要叫統一董事

袋鼠庭又發明新法例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞