馬雲澳洲探望恩人 墨爾本歎汽水被捕獲

155 回覆
271 Like 4 Dislike
日前有大陸媒體報導,阿里巴巴創辦人馬雲身在墨爾本,消息引起當地傳媒留意,並有人捕獲馬雲獨坐在一間酒店的咖啡店內,悠然自得地飲汽水。據《澳洲人報》報導,馬雲的澳洲之行屬私人行程,探訪有數十年情誼的好友一家,在報導刊出時,馬雲已經離開澳洲。

早前曾傳出馬雲曾到香港跟財經界重量級人士會面,之前又見他在考察泰國農業技術;有指他目前主要居留在日本。自年前他公開批評中國金融監管制度之後,螞蟻金服在香港上市前被煞停,馬雲亦近乎消失於公眾目光,直到最近螞蟻集團重組,他的控股權大幅減少,他的行踨似乎再次在公眾面前出現。

日前大陸媒體報導,馬雲來澳洲探望一個家庭,他們有長達數十年的友誼。周日2月19日,再有人在墨爾本捕獲馬雲獨自一人在一家酒店的咖啡店內飲汽水。據《澳洲人報》報導,證實相中人是馬雲,並有消息人士透露馬雲在報導刊出時,已經離開澳洲。

據該消息人士表示,馬雲的澳洲之行純粹個人旅行,探訪一家居住在紐卡素Newcastle、數十年交情的澳洲家庭Morley.

Ken Morley在80年代帶同家家人到中國旅遊,遇上仍是少年的馬雲,在杭州西湖邊到處找遊客練習英語,當時馬雲與Ken Morley的兒子David成為朋友,Morley一家離開澳洲後,仍保持書信往來。Ken收到馬雲來信,還會用心糾正當中的英文錯誤 ,並在1985年邀請馬雲到澳洲遊玩,當時中國仍處改革之初,馬雲幾經辛苦才拿到簽證。

在澳洲的一個月,馬雲住在Ken Morley位於新州紐卡素的家,多年後馬雲形容那一段在澳洲的日子是他人生的轉捩點,徹底改變了他的未來; 而Morley亦曾資助馬雲的大學學費。

2017年,馬雲在澳洲的紐卡素大學,捐款3千萬澳元建立Ma & Morley獎學金,以紀念他跟已故Ken Morley的友情。David Morley表示,父親對馬雲為澳洲的捐助感到自豪和感動,獎學金令數百學生受惠,改變他們的未來。

馬雲2019年辭去阿里巴巴執行董事長一職,並退出董事會,只保留阿里巴巴終身創辦人一個銜頭。

新聞來源:澳洲人報、News.com.hk
https://points-media.com/中國/馬雲澳洲探望恩人-墨爾本歎汽水被捕獲/

馬雲𡃁仔個陣都幾勁
李嘉誠時代完撚咗未
馬雲錯在生於共產中國
唔係生於中國,搞撚得起淘寶咩
85 年隻身去澳洲,有d屈
勾結外國勢力
“中國金融沒有系統性風險,因為中國金融根本就沒有系統”

馬雲 2020年

言論自由 -1
小馬雲同佢細個真係餅印咁
已被共產
85年可能係49年後中國最自由嘅時代
精準d應該話成功靠中共,失敗因習大

幾十年前個年代的確出到企業家,不過而家時代/領導人唔同左。唔係話佢唔識睇時勢,而係佢隻嘢太大,想轉身都唔係話轉就轉
岩 如果唔係中國發展 佢發撚到咩
elon musk 係中國人 佢發撚到咩
最撚憎佢。。靠抄起家都咁串又成扮智者。。。睇下你。證明無共產黨你狗屎都唔係
睇撚漏咗隻獲字
仲諗緊點解飲飲下嘢俾人拉
馬雲送給年輕人的三句話
調返轉黎講
中國十幾億人,咪又係得佢搞到淘寶出黎

每個人既成就當然同佢出身離唔開關係
你睇堆科技巨頭夠全部美國人,唔通真係咁岩得咁橋?咪又係生於美國先有機會
我又可以話bill gates Zuckerberg個堆全撚部出身富貴

同樣馬雲出身都唔差,老豆唔係大官但勉強都算官二代,但當時中國背景強過佢既大撚把人,咪又係得佢同馬化騰standout到出黎

講搵投資方面,明顯官二代身份都拉唔到乜投資,要周圍搵外資科水,又俾佢搵到孫正義欣賞佢
講product,佢搞淘寶個陣就知ebay拎美國個套黎大陸做生意缺陷係邊,堅持唔受商家上架費,夾硬係ebay手上搶晒d客過黎

事實證明佢眼光係有過人之處,一味嘗試否定人冇咩意思
講真句,我都好佩服佢既營商手法同眼光既
不過本身層主講到佢錯在生於中國
我只係想講,如果佢唔係生於中國,而係生於美國之類地方,無人口紅利的話,佢唔會搞得起淘寶
所以根本就唔係「錯」在生於中國
而係唔係生於中國,佢未必會有咁既成就
有諗法都要配合埋天時地理人和啦 的確所有野都唔係咁易 唔係既話個個都係成功人士
好彩馬雲唔駛死
不過而家高端人口都離開中國啦
快快睇左被捕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞