Amway營養課程騙局

14 回覆
4 Like 2 Dislike
Amway 將會喺嚟緊嘅 2 月 24 日舉辦總共6堂、價值港幣$420嘅營養學課程,但係我好懷疑呢啲課程嘅真實性。

Amway 嘅課程介紹宣稱所有嘅講課導師都係國際/國家註冊公共營養師、資深營養學導師。
但係經過我嘅搜尋,呢種宣稱根本就係誤導。

我冇發現任何有關呢場課程嘅導師嘅大學學歷。
代表呢個課程嘅導師好大機會根本冇受過正規嘅營養學訓練,亦都唔具備營養學嘅專業知識。

香港營養師只有兩種:註冊營養師同營養學家。
營養學家需要完成相關嘅學士課程
而註冊營養師需要喺指定嘅國家完成碩士課程/深造文憑以及臨床實習。

但係呢啲導師呢?都自稱乜嘢?

「國際註冊營養師」

「體重管理教練」

「營養培訓導師」

根本全部都唔係營養學家又或者註冊營養師

如果係我,我都會講自己咩大學啦
喺度收收埋埋,間大學令你好羞家咩?
所以佢哋根本就係想避開責任嘅同時,欺騙唔識嘅人

我勸呢啲利用營養學嘅名義去欺騙外行人嘅騙子好自為之,喺度呃人$420良心會過得去?

見到呢個post嘅人都關心吓屋企人,睇吓有冇人中咗招。

見到人自稱企業家就唔想理
打工仔以為自己係企業家
被動收入好棒棒
咪同嗰啲香薰油精油甚至乎之前嘅康寶萊一樣囉,馮係傳銷都一定係咁樣
啲人仲想呃我$40去睇人哋成功
去一轉Twitter仲好過佢
反正都免費
呢啲當工聯會課程算啦!唔洗咁認真
Amway呢d傳銷就係靠呃下線
昵條撚樣真係醫生黎,重係醫院睇過佢。 成日sell supplement
$420就算啦
早幾日係西營盤比人斬果個斬係自稱企業家
有心學
上z library/ youtube 都大把大學教科書/course 你睇
呢啲cult organisation 利用免費課程作為招攬,其實set up一個positive ge frame,引啲人去,以為有著數,嗰啲濕9教練,營養師title就係利用authority bias等你信佢,當然,佢所謂嘅專家已經俾上面嘅ching 篤爆咗,而且,你有貨嘅就拎個正牌醫生,大學教授出嚟,點解冇?人哋知你係神棍,講到尾就係揾人迫佢身邊啲人買佢啲垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞