有圖,點解一燈大師段智興會學唔到六脈神劍

31 回覆
21 Like 0 Dislike
修練六脈神劍只需要一陽指達到”四品”境界,方可入門。一燈大師嘅一陽指勁到連王重陽都讚好,唔使講境界一早超越四品以上,冇理由練唔到嘅。
可能有人話六脈神劍為大理段氏天龍寺鎮寺之寶,不傳段氏俗家子弟,所以就冇傳到俾佢,但係後期段智興都出家做和尚,咁佢呢啲武痴冇理會唔知或者唔記得嘅。
雖然本秘笈喺開頭打鳩摩智嗰陣俾啲和尚BBQ左,但係既然講到段譽用呢招用到咁出神入化,而且天龍寺重要係屬於大理段氏,所以點都會死返成套嘢出嚟。

所以我好有理由相信。。。
令到段智興學唔到呢個絕世武功嘅主要原因得一個就係
除左段譽有逍遙底學到, 都無其他人集於一身
咁一燈又無逍遙底, 頂盡比佢學到一兩劍only掛

星球大戰係偷我哋天龍八部武功
一燈有先天氣功同九陰底,點都頂到3,4劍合一掛
唔使逍遙底,只要一陽指有四品就練得,就算好似嗰幾條和尚咁,一人學一條都已經好勁
因為佢兩套故事都捧緊全真教,寫到一燈咁勁為乜,為咗比王重陽做到天下第一,又要諗多一樣可以吊打六脈神劍既武功,燒盡腦細胞
段譽都係時得時唔得
又無心集武咪失傳左 好似係
大大個段譽喺度要默返出嚟有幾難
因為佢本身學嗰陣冇一陽指底子所以成日失零,但係心法口訣嗰啲冇問題吖嘛
其實樓主個答案係冇錯
因為真係寫左射鵰英雄傳之後先寫天龍八部
主流TVB 大家所知既係二版,報章連載為一版

所以射雕一版說「降龍十八掌乃洪七公生平絕學,是他從易經中參悟出來
http://blog.ylib.com/butterfly/Archives/2007/09/05/3397

然後一燈大師同王重陽又係搞到亂七八糟
因為一版一燈大師絕技係先天功,之後為左對付西毒 王重陽先傳佢一陽指
後來金庸寫天龍八部將一陽指定為大理段家絕家
http://blog.ylib.com/butterfly/Archives/2007/09/20/3531
我估金庸寫小說都係一路寫一路諗嗰種風格,應該都冇乜一個大綱,所以先至會有咁多個修改版本出嚟
上條link既作者就係對比咁多本小說 三個版本既差異,都幾癲

從大局黎講 金庸既修改係有佢深意
當然有好差既修改 但都有好既修改

例如天龍八部主旨就係佛學,所有角色 都係好慘無人不冤,有情皆孽
虛竹想做和尚做唔到,喬峯想做英雄被破壞名聲

所以新版段譽既結局就係要求不得 得不到最鍾意既人
重要發覺 一路都係鍾意神仙姐姐 既雕像
可能好多人唔鍾意happy ending 但先符合主題
可能改嚟想加啲伏線可以連返其他作品呢,因為仲有好多絕世高手係無端端出現冇講過身世
可能佢既初稿大綱就係咁,不過重讀一次,覺得有D野可以改,又要擴充世界觀,就係咁改
有機會,可能佢想將全部作品連埋一齊做個金庸宇宙,點知轉頭覺得玩大左所以嗱嗱臨封筆
如果冇左特效成件事變左互相手指指
仲要加反蕉蕉蕉嘅聲效
最重要應該係段譽有北冥底,內力無底

一陽指只係單射

六脈下下Freedom咁地圖炮射內力好快到底

無咁上下內力儲備都會chur爆個人/學唔到

一陽指四品只係meet 到學六脈個要求

就好似入大學話DSE只要3322一樣

但現實係3322根本入唔到
一燈都有先天功喎
段譽日日攬女和牛 又要做皇帝
邊度得閒記返唔熟果幾劍出來
蕭峰叫佢熟用其中一劍佢就搞掂南慕容
邊有動力留返成套六脈
段譽掛住溫女鬼得閒默書咩!?
同埋段譽啲內功都係吸人哋嗰啲返嚟咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞