[平過Yaris?] Toyota新一代入門掀背車Agya登場! 有望比Yaris更便宜 搭載1.2公升引擎

43 回覆
6 Like 1 Dislike
「TOYOTA新一代入門掀背車」登場!有望比Yaris更便宜 搭1.2引擎

TOYOTA在東南亞市場帶來新一代Agya掀背車

TOYOTA正式發表新一代Agya掀背車,尺碼、定位比Yaris來得更入門,這位動感的小車看起來一點都不陽春,原廠還首度為Agya推出GR Sport版,賦予更強烈的年輕、運動感!

TOYOTA採DNGA平台打造,與Daihatsu Ayla、Perodua Axia D74A為雙生車

TOYOTA Agya最早在2012年登場,是東南亞市場相當熱門的小型掀背車,此次大改款由Daihatsu操刀,換上DNGA平台,並採用1.2升小排氣自然進氣引擎,事實上,TOYOTA Agya還有2位Daihatsu Ayla、Perodua Axia D74A雙胞胎兄弟車。

藉由新平台加持,原廠表示新Agya行路質感、穩定性比過去來得更優秀

TOYOTA Agya看起來就像是小一號的Yaris,外型加入家族最新設計語彙,水箱護罩採用Keen Look 設計,並揉合辨識度不錯的頭燈、更緊湊的車身線條,並首度追加推出GR Sport版本。

配備不陽春,動力換上新1.2升引擎

售價並未公開,需等至今年3月公布,內裝則有數位儀錶與9吋多媒體螢幕,入門小車配備不陽春,還算實用。動力採用TOYOTA Raize身上的1.2升自然進氣引擎,取代過去的1.0升動力,新引擎結合CVT變速箱,可繳出86匹/11.4公斤米最大輸出。
行貨點會比你入
咪等水貨佬入囉
水貨都小入而啲
入spade fit freed 好過
咩9都唔入
其實行貨入咩9
呢架真垃圾

英版架Aygo X靚好多
香港未見過有人會入東南亞水貨車
二人車,後面加隻狗
Perodua
英國對小車需求大,因為佢地少用公共交通,同埋英國人一個家庭有兩三架車係平常事
所以mini同corsa就係國民車

香港人買得車嘅都想裝多d嘢裝多d人,一家大細出街用,一架搞掂晒,所以MPV就最普遍
香港是但一個屋苑泊車月租都三千幾
所以啲mpv 周街都係
窮人先揸小車
我都想知
乜撚都唔入,皇冠班sales平時賣咩維生? 個個月食屎過活?
呢架野點會入香港,成架車冇一樣野係吸引香港人
1200cc
但波箱好落後,2023年都係得5速棍同CVT揀,起碼整個6速棍同AT啦
係英文租過,平車黎講算舒服,上公路都穩
Axia
唔夠力,畀6速又要轉返大尾牙
賣MPV囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞