由0開始學睇美股財報: Microsoft, Paypal, Disney, Amazon & Google

28 回覆
19 Like 10 Dislike

賭場講財報
睇財報炒股同玩百樂睇路買莊閒有咩分別
留名
2023仲講財報
長渣實有用ge
短炒就緊係唔洗睇啦
巨硬財報點反映chatgpt?
無乜反映到,有D似Google ge Other Bets咁,你當係一個未賺到錢ge投資先。巨硬有關ChatGPT的投資係投落一間叫OpenAI ge公司。有興趣想睇多D直接係年報Ctrl + F search 下「OpenAI」睇下有無講
lm支持
長渣一樣冇用
好似半導體咁
升跌一齊

邊有分邊隻賺錢邊隻廢
有,睇路既知自己賭緊
前者以為自己係天才
玩法真係唔同左 睇資金流仲好
風擺邊邊就跟邊邊
業績唔係咁容易解讀
好多散戶嘅水平停留喺「以為上一季賺得多就代表今日嘅股價會升」
普通散戶點研究都好難同專業分析師鬥
而家我都係玩指數就算
財報係向後睇,俾管理層揾位改善經營
買股係向前睇,搏佢未來向好
除非你係大股東有影響力,小股東睇嚟開公司?
雖然支持 但鑽研財報係依個市況好似唔係好work
ching入行幾多年
我入行10年以上啦,工作ge前2/3生涯就係用年青一輩最鐘意ge技術分析、短炒打滾。以前做過窩輪、牛熊trade desk PM,所以你可以想像到我以前係短抄界打滾左唔短時間
近呢幾年轉左做大家最唔鐘意ge價投,其實都係想搵知音人交流下。我見呢度好多高手
有咩書講點睇財報
點睇paypal 財報?
lm
ching 支持你~ 其實呢度真係無乜人會欣賞做Value。因為好多香港人都心急要發大財,你一年唔升幾倍覺得你唔識炒股票。而且,好多人都會有興趣去睇下間公司點搵錢,個個都係伸手攞Number 就算。都唔好指意D 人會睇書學野,佢地唔會識欣賞比大市輸得少嘅藝術。

做得價投,你保持到一年平均賺到6% 以上都好叻,呢個係Benjamin Graham講。而呢個數字好多人都唔理解,更唔好講CAGR 6% 其實等於12 年一個double。所以,好欣賞你會出下Post 講下財報。

唔知你會唔會分享多D 呢?我反而好有興趣睇你點估值同比價。我個人覺得10Q & 10K 都係比你去起Model 嘅材料。真真正正考你功夫係做Valuation。期待你有多D 資訊分享。

利申:我都係做價投,不過呢兩年好少出到手。最主要係估值太貴。依家除左掂股都有掂債(我都有睇下Commodities)。香港地好多人唔知到依家買債回報好過買樓。
初級: 呢本係用圖畫形式介紹財報概念,快睇完你唔熟ge部分就ok

中級: 睇完初級,中級呢3本就係正野。台灣同日本呢2本可以先睇,鞏固你分析概念。黃色就係當你ge財報基礎越強,就會越有啟發。

高級: 前幾節講ge財報分析可以總結你之前個幾本ge重點,如果唔太熟財報千祈唔好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞