點解冇咩人提移民去格拉斯哥同愛丁堡?

122 回覆
10 Like 27 Dislike
去過哂,正如你D friend咁話there is nothing in Dundee
認真答

Edi租金貴 人工同Glasgow 差唔多
除左個人情意結 / 本身有米/返工
唔係好明點解要去

Glasgow 樓價、租金平
肯搭40分鐘火車 係會有£450一個月的1 bed
所以打最低工資的話 全國都£10
咁梗係搵個平的地方

同埋福利好過England (稅都高d)
大學唔使比錢、牙醫補助多、細路巴士免費、免費
所以好多家庭黎

缺點:
如果搵文職 非銀行非IT狗
呢度其本上其他產業係好細
細到個行業老屎忽會識哂唔同公司的人

(另外係公共地方唔比飲酒、
司機特別閪、
涷、落雨
Council垃撚圾
大風到仆街
無咩好餐廳
呢啲缺點就睇下個人喜好
其實一年左右就明八成
同埋返工好多時一半同事係歐洲人
意大利、波蘭、印度、希臘….乜口音都有
唔使咁怕當地口音
如果只係鍾意去旅行的話
建議搵返周邊平d d城市住
個陣有offer去edi
人工一樣 但太多airbnb
租每月貴£200
呢個true
我做bank, 起Edinburgh 住左一年,其實啲人既英文真係無乜口音問題,未去過glasgow 唔知情況,但Edinburgh 真係比較好啲,易適應啲
livingston 已經都有幾多香港人
返工火車peak time好貴
同埋租金同Glasgow 近郊一樣
但人工兩邊一樣
衡量完覺得edi太貴
重好多 兩隻口音黎
但主要係聽唔明藍領講乜
屋企整野打電話要問幾次
我住edi住左年半,呢度環境好舒服
同同事出去飲完嘢返屋企都唔驚
少有嘅安心感

不過悶啲同冇乜嘢食係真嘅,接受到呢兩樣其實好好住
Where , 食咩
要懲罰你
Edi 冇得輸
藍領accent太重,啲字已經唔同音,仲要講嘢冇停頓位
我諗難度有啲似識普通話嘅鬼佬要聽得明古惑仔入面啲廣東話
靜啦
日日食飯都聽唔到啲叔叔同事up乜鳩
一早當自己唔識英文
有無過套野叫still game
Glasgow劇
口音都係Glaswegian
幾好笑
啲本地人介紹我睇
A: All light?
B: Aye, asdeskjfjrerotsaidashd, eh~?
A: Haheha. aeoijsasdf eh?
B. Aye, asdjasdjakewa but, asdhfhsufsdfdsdasda
A+B: hhahahahaha
有錢唔休做不如行上啲 Perth/Aberdeen/Inverness 睇下樓好過

利申: 冇錢
你確定你會想去格拉斯哥流浪嗎?
後生同事or supervisor 以上個啲都聽到7788
堆陀地呀叔真係搞唔撚掂
真係睇Trainspotting無字幕咁
Stirling?

無估錯你啲雞係幾好食
笑撚到仆街
Navid同Winston勁撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞