KOL劉馬車無報名照闖跑道參賽,田總:會再了解檢視!

42 回覆
11 Like 12 Dislike

渣打馬拉松(第25屆渣打馬拉松/渣馬)今早(12日)舉行,共有3.7萬名選手選參賽。賽事需事先報名,不過網名劉馬車的網絡紅人劉駿軒,今日卻未有報名下,擅自闖入賽道「參賽」,並在網上直播整個過程。他在片中直認「其實我無報名」,又在開跑時聲言參賽是「冒住生命危險、冒住被拉嘅風險、冒住被打嘅風險」,之後跑經西隧,身上沒有號碼布,沿賽道到達維園終點,更領取完成賽事的獎牌。
香港業餘田徑總會行政總監伍于豪強調,只有持有效號碼布的跑手才可進入跑道,但亦理解馬拉松賽道幅員廣闊,會再了解相關情況。

劉馬車今早先後於其YouTube頻道直播兩次,第一段片段顯示他身處於半馬賽事的尖沙咀起點。他在片中透露,並未有報名參加賽事,希望可以現場報名參賽。直播期間有選手與他合照,並指需要事前報名,不能擅自進入跑道。翻查資料,今屆賽事於去年11月接受報名,當時劉馬車因為於內地觸犯強制猥褻罪,仍然在內地服刑,直至今年1月才出獄。

劉馬車相隔一段時間後再直播,當時賽事已開始,他亦身處跑道一同跑步,但身上未見有選手號碼布。他在影片表示,參賽是「冒住生命危險、冒住被拉嘅風險、冒住被打嘅風險」,又稱:「我真係好鍾意跑步……係咪鍾意跑步都有罪啊唔通!」

片段長達2小時16分鐘,直擊整個跑步過程,包括進入西隧,以及到達維園終點。在片段末段,可見劉馬車於終點領取完成賽事的獎牌。

對於有人擅闖跑道,伍于豪強調,根據大會規則,只有持有效號碼布的跑手才可進入跑道,但亦理解馬拉松賽道幅員廣闊,會再了解及檢視相關情況,暫時未收到私自進入跑道的報告。

劉馬車活躍於網絡世界多年,早於2011年便於網上發布影片,但內容備受爭議,包括曾經恐嚇感化官,更曾多次犯事入獄,例如2019年於內地因強制猥褻罪,而被判有期徒刑3.5年,直至今年1月才再次出獄。

AK
香港版remi
今次盜竊會坐幾多碌佢真係用生命拍片
又俾佢上到報
佢真係專挑戰常規架WOR
好型既香港人
又要返入去
支持劉馬車偷跑
下年個個都亂入一齊跑
終於追上龍心
我下年真係諗住咁做
老實講跑步使乜俾錢呀
不過嗰啲乜鬼嘢完成獎牌我就唔會要㗎啦
比下面 話哂都同何君堯搭哂膊頭
支持天水圍AK
驚犬直頭要 拘捕佢詐騙啦
他在片中直認「其實我無報名」,又在開跑時聲言參賽是「冒住生命危險、冒住被拉嘅風險、冒住被打嘅風險」,之後跑經西隧,身上沒有號碼布,沿賽道到達維園終點,更領取完成賽事的獎牌

片段長達2小時16分鐘,直擊整個跑步過程,包括進入西隧,以及到達維園終點。在片段末段,可見劉馬車於終點領取完成賽事的獎牌

即係畀獎牌條友完全唔睇對方身份, 見人就派?
詐騙
啲補給放晒係度係free, 點解係盜竊

popo 係7仔偷水都可以後帳,最多咪比返錢
無諗過會有人亂入
咁suppose 喺入面跑緊既都係參加者嘛
每個都check條龍實塞番出青馬
個牌唔係for佢攞唔屬於自己嘅野明顯就係盜竊
跑到去終點自然有人递比佢, 職員又無示意要收錢,加上無銀碼
亂入
通宵無瞓
無裝備
長衫長褲
渣住個電話直播
不斷9up
2個半鐘跑完半馬
(暫時)攞埋獎牌

白卡界tier one
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞