普通文書工作加4K Mon 用PC抑或 Mac mini M2 好?

25 回覆
1 Like 4 Dislike
如題
無限筆直文書機?
iMac 都夠啦
問自己:
(1) 想用咩os?
(2) 你用開既野, 個個 os 比唔比到你?
mac mini計size一流, 性能都好
係SSD太細, upgrade又貴, 結果要插外置hard disk
另外要考慮你有冇software會mac冇, 而家mac唔係用intel chip所以最多都係用VM裝arm版windows
仲有mac有d奇怪野, 我諗到兩樣:
1. keyboard start掣=mac command掣
2. 內容可以cmd+x, cmd+v cut and paste 但檔案的話就要cmd+c, cmd+alt+v copy and move先做到
macos你要買就買佢有mon嘅機
唔係個mon你就起碼要跟番佢賣緊嘅mon大細同resolution去買
唔跟你會發現佢d Scaling會7哂
24吋點撚用啊???
上網見Amazon Mac mini docking 唔大舊,有沒人用過覺得點?
一定係mac mini,性價比高,小問題,呢個年代用window 除非你有必用嘅理由,例如打機、software得window有
已轉會,開頭係點都有D唔慣架啦
夠啦,包埋喇叭喎
只有使用 Intel 處理器及使用舊 Display Card Driver 的用戶才會遇到這個問題。

用iGP, 唔update driver但會update windows先會中招
應該9成係商業客
Idog上網資料被送中
Safari使用騰訊作為詐騙網站警告功能的引擎

仲水人用apple
唔打機就mac mini 啦
無得輸,最緊要到時要upgrade 都仲可以賣返出去好過自己掉咁嘥
所以話系統柒唔係冇原因

Bug唔緊要,但係你唔好窩窩新鮮獲獲金先得㗎
office 就windows啦
大師你outdate喎,柒下柒下 出嚟

轉過地區搞掂啦
大把人唔知頭唔知路冇轉到就奶野
點計都係idog柒d
識用Mac 唔使諗一定Mac mini
支那apple
mini pc都夠做
Minisforum UM690 應該跟到下 Mac Mini
尋日去Apple shop 試部iMac 24” M1 8Gb ram 512G SSD. 開哂 office (Words, Excel, PowerPoint), 再好十幾個Safari, 再開2個YouTube 1080p videos, 裝埋個Chrome㩒下,keep住6-7Gb ram usage, 夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞