(峇里島)你地去峇里島住邊同玩咩?(二)

11 回覆
1 Like 2 Dislike
喺度繼續
想問下如果transit 酒店車程~1.5-2hr 就咁call uber會唔會有人接? 定都係包車好啲?
新POST留定名先
襯開新POST打個簡單遊記先, 第一次去峇里咩都唔識, 真係多謝上個POST既巴絲比左好多建議我, 等我慳番好多做功課既時間
今次由PLAN到出發前後得兩星期, 係聖誕去完旅行之後突然想去多個TRIP, 先至臨急臨忙BOOK哂所有野
事不宜遲, 由DAY 1講起
DAY 1 - HKG > JAKARTA > BALI
由於直航實在太貴, 今次買左經雅加達轉機既機票, 都要六千幾蚊, 好在內陸機果程AIR ASIA都包埋20KG行李

飛機餐都係果D啦, 飛雅加達都要成5個幾鐘, 因為一早五點幾起身, 食完野就訓下醒下, 都無咩睇戲就到左

由於自己ON9, 以為兩個鐘轉機好足夠, 點知做功課做唔足, 要由T3去T1轉內陸機, 中間仲要拎番D行李再寄過倉, 事先已經好擔心, 好在一早上網做哂D E-VISA, 最後20分鐘就過完關拎番行李, 上SKYTRAIN 去T1

架SKYTRAIN入面就咁既樣

出發果陣十度左右, 黎到廿幾度又潮濕, 即刻熱到仆街

T1 就係當初最舊既TERMINAL, 好難想像以前所有飛機都係度升降

等左無耐就上機, 其實已經搞左大半日到黃昏, 飛機上面睇日落, 天色好好好靚

幾經辛苦終於到峇里, 已經係夜晚7點幾, 咁就成日

好明顯峇里個機場仲靚過首都果個好多, 應該係旅遊業賺到好多錢

本身已經約左司機接送, 第一時間去左酒店先, 第一至第三晚住IHG集團既HOTEL INDIGO SEMINYAK BEACH, 好似係前年先岩岩開, 行時尚設計路線

同佢講HONEYMOON就整左D花瓣裝飾, 好有心機

間房都成五百幾呎, 一千頭連早餐真係好抵

成日無咩食野已經餓到仆街, 出去醫肚先, 近近地係酒店附近搵間WARUNG食下就算 (後來問司機先學識WARUNG原來係解小餐館, 會平過餐廳)
第一餐都係食番正常炒飯炒麵沙嗲果D啦
唔知佢沙嗲都有跟飯, 食到好撚飽, 不過樣樣野都偏甜
其實印尼野好多都係偏甜, 所以後來搵到幾間唔係太甜既已經覺得好正, 之後會再重點介紹

食完就番去訓, 搭左成日累到仆街
不過第一晚有少少水土不服, 半夜都痾左一兩次, 不過之後成個TRIP都無事
DAY 1完, 好似都無咩篇幅講峇里, DAY 2之後會好D
唔知點解有2張相有問題, UPLOAD多次

我上個月去都係住Indigo,你有冇去Sugar Sand?
有呀, 住酒店免費用, 不過太曬用左一陣就走左
服務好好
有冇去Finns?
朝早食早餐去過, 真係唔錯
隔離仲有另一個beach club叫Atlas。
我仲未去過,下次要去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞