中國最近真係好想拉近沙特佬

130 回覆
187 Like 7 Dislike
美國零成本咁年年月月日日都開緊部印鈔機
最後又要大家一齊找數, 去美元化係事在必行
其實個個國家都可以印錢,中國,歐洲,日本都係
最重點係,人仔買唔到F35, 同時人仔結匯限制超多,所以都係擺姿勢,國際化講左咁耐,以前悶聲發財時代仲有可能傾下,而家同人爭做大佬就唔駛諗

911真相
https://lih.kg/2910655
你第一日上黎?

呢度十個有8個都係為屌而屌
人格負面野黑暗野係度睇到晒

新聞報美國有個記者爆北溪管道係美國總統下令炸毀

當然佢有冇證據,無人知,
事實係點,暫時都無人知。

但如果真相係真係美國炸,
你班支持美國佬既人會有咩反應?
支持佢地炸爛人地正常生意管道?

即係自己放火強姦打家劫舍就得

其他國家做同樣野屌佢老母就扮國際警察話人地係海盜

咁撚雙重標準

已發展國家都廢過發展中國家既話,
已發展國家應該收皮啦
不過發達國家控制晒一切資源,
你睇古巴比人搞到幾撚慘就知,
上網都無就算有平民都負擔唔到
呢啲就係發展國家所作所為?
你唔好拎摩洛哥王國黎比
而家我係話有啲人話非洲窮

我幾時講過我認為非洲窮
屈我啦屈我啦我無問題架

人地以為非洲窮又屈落我度,話我認為非洲窮

非洲(成個)而家因為投資騰訊都不知幾撚有錢
你唔駛咁激動嘅, 理性分析姐

有時候唔單係一個國家有錢咁簡單, 仲要佢夠大隻先得

你當然可以講南非, 但除左南非仲可以講邊個? 剩返有錢的國家都係細

當然我明白你出處, 你係好嬲連登咁樣"唱衰大陸", 但你作為一個藍絲, 平心靜氣諗下, 你黎連登係咪等如搵人屌自己老母? 你明知呢度個個都唔鍾意大陸

真心建議你轉戰香討或者baby condom
個個都唔鍾意?未必

淨係聽一面聲音咁做人唔得既,
我無激動,
我都好想知點解有啲人係香港,
住公屋/生存,
點解咁想中國死
中國死左你班友有咩好處?

好啦當你解散到三萬隻,
係邊度搵三萬件契弟填三萬隻個位?

淨係呢個問題,根本無人覆過我。

老老柒柒,連登如果唔講政治野,
有時有啲野都好撚得意

同埋,作為一堆黃絲,成日講民主自由,
但又想限制人地發表意見
同班獨裁者有咩分別?

不過我有時都理解唔到,
2019成日話要齊上齊落
而家既有能力走既走,
比人拉既拉
人本來就自私點樣齊上齊落。

都係個句,如果中國死左對香港有咩好處?
無人解釋到
中國死左唔通你上去做領導?

如果係拜登炸北溪一號屈俄羅斯炸,
拜登都係好人?
我講過連登唔代表香港人個美德或者理性, 呢度大家好多都經歷過2019, 係有一個仇恨心係度, 所以無差別敵視大陸人

好似張婉婷咁, 明明佢一生都係最本土, 你搵一套戲佢唔係用香港人做背景都搵唔到, 佢係真真正正本土派的香港導演, 但你睇下因為佢同政府好似有關, 就比人屌到反肚, 想佢永不超生

唔好求連登理性, 你明白呢度D人係受過傷就夠, 就好似如果你去一個新彊流亡者的論壇, 你都唔會期待佢地大愛包容中共吧?

或者同你思想channel唔一樣, 但呢個係自然不過, 連登唔係你人生導師, 佢只係一群受迫害受傷害的香港年輕一代發洩地方, 你咁睇你唔會咁憤怒

同我望住張圖講多次
明既,
情緒發洩/壓力要發洩
如果唔係宇宙大爆炸

所以有仇恨既話,
唔理任何國家,根本會睇唔到最重實既事

Hatred paralyzes life; love releases it.
Hatred confuses life; love harmonizes it.
Hatred darkens life; love illuminates it.

=馬丁路德金

係人都有壓力,係人都會要拉方法發洩。
有啲人打人,有啲人做愛,有啲人吸毒。
歌手都吸毒啦,外國更加平常

聽過過有錢客屌個仔係加拿大定美國吸完毒返黎香港
真心聽完有啲羨慕,
一黎佢係有錢仔、二黎合法吸毒。

聽過人屋企有4、5000萬現金都吸毒,
我都理解唔到,

唯一對佢理解係缺乏「家庭愛」。

我而家無憤怒,
我都係好奇想知,佢地要解散完個政權、政府
之後咁點?世界和平?
如果既然唔係,不停講一種根本87%發生唔到唔可能既事,點解唔選擇躺平?呢樣我最理解唔到
●▅▇█▇▆▆▅▄▇真心唔基

其實大家已經躺平緊

因為佢地覺得大陸爆炸係燒唔到佢地, 大不了走難去英國或台灣, 所以先"睇人仆街最開心"

講到呢度你都明, 連登時事台成班人肯定唔係上有老下有小, 月月都擔心裁員無錢供樓, 無錢比仔女讀書果班人

而係有學歷但無錢, 自由主義又無債無盛, 仲年輕果班人

咁佢地好嬲自己個自由同主權比人搶走左, 依家佢地同2戰被佔領區的國民, 想日本人早D死係無分別

仇恨係人性黎, 我都會有, 連登最終都係一個情緒垃圾桶, 大家鬧完個心無咁難受, 現實繼續係返工放工繼續打機繼續識女仔繼續躺平
lm
美國後花園黎
不過唔排除小學雞邊日忽上腦走去搞
太平天國 香港死咗未?
清國亡 各省獨立 香港死咗未?
49之後中共 香港死咗未?
不嬲支那越折墮 香港越富貴
其次 受壓迫一方想個宗主國死有幾難明呀
你搞得啲文化同化野 自然有反作用㗎啦
蘇格蘭自治權咁大都大把人因為歷史問題唔鍾意英格蘭 唔好講巴斯克加泰嗰啲 宜得西班牙仆街死
同埋黃絲想唔想中國死會影響到習嘅國策?
佢點都要美帝爭㗎啦
倒閉?公司嚟?
無水飲?香港水塘多水到要排出大海
無肉食?
茶餐廳都用巴西雞翼,美國澳洲牛,泰國豬
貓肉狗肉人肉留返同胞啦
唔掂緊係有好處啦,就係唔掂先有中間人出嚟食你夾棍
咁都睇唔通你都蠢撚過閪
啲外戰無一次贏

日本佬 鬼佬覺得1換100都蝕底先收手唔打

睇返二戰日本佬拎晒啲精華地區 淨低既都廢撚事打

主力去到越南 菲律賓 太平洋

由18世紀開始 近代現代未撚贏過

但又充滿自信也文也武 一打就變死狗
雨水原來可以就咁飲,又長知識

其實任何國家、家庭,都係公司、社會概念,
知唔知人類同動物有咩唔同?

係因為人類有智慧智力,人類有「愛」。
既然你咁唔鍾意個政府、政策
你搵方法去移民啦,
又要留係度,又要幫個社會納稅,養大個社會
成個精神病患者咁

而家咪就係好多黃屍出黎呃啲人錢之後又走晒佬
呢啲中間人咪同藍既生意佬一撚樣

咁都睇唔通,你都蠢撚過閪

睇撚見你哋都辛苦,
唔鍾意香港又留係香港,
淨係識屌政屌地屌政府,
係威既做下個香港李+X,
同政府合作,操縱社會囉
做唔到又搵唔到方法移民就收皮
⋯⋯雨水就咁飲?
你邊樹鄉下?
小學常識科無教?
有無參觀水務署呀?
起喺香港㗎柒碌

比埋圖你睇驚你唔識點Search

回你實際問題你話無水無肉,你走去講愛?
你老母唔攞埋佛祖割肉餵鷹出嚟?
Spin埋去人類進化5th Dimension丫嘛笨柒

乜撚嘢國家、家庭係公司、社會概念
國家同社會有公共福利責任去處理民生議題
社會嘅出現係因為集中處理會比每個個體獨立處理更有效率,所以先有社會同政府嘅出現

公司嘅出現係以商業角度,賺取利益為宗旨。
佢可以有社會責任但唔係NGO唔會白做。
政府提供服務就算白做/蝕錢都要做係因為有納稅人交稅,所以先叫公僕, Public Servant。
基本概念都亂嚟,9年免費教育你有無讀到一半都成問題。

個社會唔會因為多唔多人交稅而變大
因為佢唔係由金錢資本去Determine,係由人數去Determine
得10個人,有無限金錢,最多叫部落
得30億但有百萬人口,咁就叫Society啦
命題同定義你都錯撚哂,返去補習啦柒頭。
都係個句,唔鍾意香港就走啦,
唔鍾意香港又留係度做乜?
你咁有睿智,外國勢力外國政府歡迎你
補習?補習係香港啲賤種先補,
比錢拎貼士考高啲分,
真係大生意黎,係唔係香港人先咁鍾意補習考高分?

「社會」最細單位2個人就夠
而家我同你咪係一個社會囉,
你就係懶醒用腦個批點基層做野(用腦)
我係用勞力個批無讀過書呀嘛(用體力)
最咋叻係你地用腦個批啦,指揮官,
所以幾時都話精人出口,笨人出手。

搞清楚XG點解係「特別行政區」,
以前就係為左比錢上面發展
又唔鍾意?
你唔鍾意就可以阻止到佢地?

點解你會覺得個個屋企都有「愛」?
家庭無愛=公司,咩都講利益
國家係你眼中,唔係公司,係我眼中係
點解啲人搞政治?就係因為有著數有利益可圖,
可以有權有勢又有錢(高層個批)

永遠係基層草根最慘,咩陣營都係

多謝你噃柒頭,講咁多野我聽,又長知識

如果時光可以倒流,返返小學讀,幾好呀12年免費教育

支持你移民去外國,外國需要你呢種人才
東肛屎水污糟過雨水多多聲,你係咪弱智嫁
新疆棉花又平又靚

做咩你著左又要反,係係唔係疆智架
同美國佬有分歧,就唔等於會痴埋去中國度,尤其是新疆發生過咩事,班伊斯蘭佬唔係傻嘅
你日日都係飲已過濾東江水,
日日都係食中國農產品,
人地無變疆智,
你變左弱智

真係慘呀你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞