香港導師補習中心 小額錢債

48 回覆
3 Like 9 Dislike
合唔合理/合唔合法我唔知
照字面解
即係中介要收6堂錢
你同意先俾個case你
無論你補100堂定1堂都要收你6堂中介費
咁難明咩?
你確認自己有能力教人野?
唔洗俾啦
都冇簽約,確認電郵唔算合約
其實唔建議賠 佢告咪由得佢告 反正你最後都可以拒絕遵行判決 我唔信佢會請律師追你個幾舊水囉
你諗多咗, 小學名校就算校內老師都可以好流, 尤其依一兩年老師轉得咁勁, 好多老師都好差
不過依家都 end 咗, 又咁小錢就算啦
其實你大可以教落去, 家長見唔掂自然會 cut, 畀錢果個都唔介意你介乜鬼意?
而且能力係迫出嚟, 唔係覺得出嚟
係啊 yr1咋 啱啱用fb試左你個grp真係有人即刻dm
唔洗比中介食錢 thankss
呢間成日洽9學生唔識嘢又驚 實比錢佢
冇簽過contract洗撚理佢
咁佢入小額你先俾囉
你用完人服務 一句話唔岩
就想唔俾錢
HKTA就係最中意你咁
俾我就hea教到佢cut
Vito jail
要準備試卷咁鬼顛 一開始個家長又唔講明要求
年經
上FB group 搵/人哋介紹咪唔使中介
最好大家一齊抵制
咁係因為中介未收皮,放返啲case出公海
唔明

啫係點

點解補習都有咁多嘢搞

唔係通常一次過買堂咁咩
Lm
如果你無白紙黑字簽約,而對方又沒有錄音的話,對方其實很難證明你曾經同意過這樣的條款。

不過你係上左第一堂發覺唔適合自己而取消,即係你同意違反左承諾,法官有可能會判部份賠償。但重點係佢如果判你輸,你要賠埋訟費。如果對方申請埋出庭嘅訟費(例如上左3日庭,佢會申請3日嘅人工),訟費可能高過 $975。

這種個案上到小額錢債,法官可能會呼籲你地和解,最後可能賠一半,不過要對方肯先得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞