樓好睇唔到97到sars跌左七成

90 回覆
11 Like 23 Dislike
有咩好討論
除非樓主有層沙士價既盤放出黎

我表示即刻可以帶埋律師黎 full pay同你簽
之後升定跌我唔敢講
但係淡友成日拎住呢個point打j做乜鳩
個十幾萬後生 當中真係有幾多成係本身有購買力丫
好多都係儲十𡃁萬 什至問阿爸拎舊錢咩個書包就走
呢班人對樓市有咩影響

真正有影響係有層樓起手想移民
但係而家個跌浪都price in左一部份
其實我都而家都諗唔明到底當年有幾恐慌
你話要供就驚 劈住走 如果fullpay點解要劈住走
覺得會渣都冇 政府強拆冇得賠???

同樓淡冇咩好討論
我就唔信會再有沙士價60萬 400呎
除非樓淡放幾個出黎
房屋台大把巴打可以fullpay現金交收
真,佢哋唔明業主邏輯思維(未去到嗰一級)反而業主好明白佢哋諗緊乜(想唔使錢搶嘢)
佢哋講唔過,樓就冇得派啦,負皮就不停派
後生仔貧窮限制視野 眼高手低

廢老就揸住300萬400萬cash都要死瀨係公屋

不過好快香港全面融合大灣區

到時日日150+無上限專才
呢班窮撚港燦最後都係上唔到新公屋或者買到居屋綠置居
死死氣買大灣區樓

以前大陸廣州d親戚都係樓淡咁
乜柒都曬錢 行過大陸d路都知 有d路口同下一個路口都行得幾遠下 差唔多北角mtr行到去維園
話想搭的士都屌鳩你行下健康d
10年講樓價太貴 講到而家60幾歲 都係靠個仔先買到佛山樓
起碼股淡 都識俾第d山挨tips
樓淡日日開post做乜鳩
嗰隻林兒仲好笑 係香港做jojo就話關心下樓市
去撚到英國仲心系中國香港 點知香港跌15% 同期英國跌20%佢又唔貼 好驚佢到入棺材嗰刻都心心不忿
因為韓林兒係keyboard VPN移民英國
實際上根本冇移民,仲喺香港
你咪慢慢等 係咪以為其他業主會等埋你
用家唔買就每月比萬幾蚊租金個業主
業主唔賣就放租比租客,每月收萬幾蚊
睇下邊個急D
你冇剛需就另計
睇下我到價先定你排到公屋先啦等我讓下你啦,我打算收多兩年租先放
佢哋覺得業主一定要賣樓,其實我真係唔急
又篤爆人
佢HKT 中午12點都開post,唔使瞓咁
公屋仔連自己房都冇
一早習慣咗冇私人空間
點會出黎租樓
第日溝mk搞大肚就搵社工求助
幫手打尖排蓮塘簡約公屋囉
想知而家啲新公屋有冇間房隔音如何
咪係 this time is different
新居屋470呎都要自己間啦

俾錢買實心磚咪算隔音囉
不過好似要孭個家有長者有有機會買大單位

到時爺爺麻麻 老豆老母 自己條女 屋企咁多人
隔音幾好都無用
有腦點會黃
跌7成唔會啦
橫行機會比較大,始終香港依加係人口,外資剩流出
但政府莊家控制供應同補充人口(搶人才)
依個年代已經無左自由市場經濟,成日同97,03比做乜,條件,環境,政治都唔同晒
時代唔同啦

當年未有SSD DSD依啲稅,炒樓重易過依家炒IPhone 。

當年真係有張信用卡已經炒得樓,炒股同炒樓一樣易。

咪變咗好多無實力嘅都去炒,一跌就人踩人。

依家按揭難,又要坐3年。買得都供得起變相唔似當年咁。

97前有了解過當年樓市就知當年同今日根本無得比。

伸利:反而想變返當年無DSD SSD嘅日子
Agree

有錢果班
買樓同移民無衝突,睇錢份上,有賺就入市收租

無錢果班 只能揀一樣做

再窮果班 對市況零影響⋯食住靠屋企/住公屋果班

貪你交一萬幾千稅?
60萬 400呎 康城都照殺

最多加多兩部air purifiers
你話香港前景唔好
樓價唔會再好似對上10幾年咁狂升我都唔會反對
但你想跌7成就真係發撚緊夢
自稱「林兒 林兒」

可能青山院友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞