唔識同人溝通係咪毒撚嘅通病

14 回覆
11 Like 0 Dislike
發現自己完全唔識講嘢,就算係有嘢想問嗰陣諗住開口,但係覺得自己問啲嘢好弱智就寧願唔出聲
其實係把口太耐無用唔想用

同埋本人個人如果logic勁少少會覺得好多對話都好低能 唔好笑 你知可以講乜但係唔想講d咁低能嘅野
慢慢就沉默咗

我而家都係咁 試過有排同人食飯搭嘴搭到好掂 但係事後個感覺自己好on9同埋完全唔係我想要嘅嘢

之後就非必要都唔會開口講嘢
真 同感覺得好多對話都好無必要
我由細到大培養咗個技能係自己同自己講野

由於共用一個腦所以傾野好多時都有個結果

同埋我有兩種唔同嘅心理

朝早嘅時候一個 對所有事比較冷漠 無感覺 夜晚有另一個 成日諗d在意嘅事
中哂 與其進行無用社交 不如多啲諗自己野
呢個世界不嬲係咁 我本身都係講好少嘢嘅人 但好易同friend dead air
樓上話自己唔鐘意同人講嘢係因為覺得人哋好on9
係咪中二病發作懶係清高咁真係好肉酸
我都係,近排發覺好似係社交恐懼
你好似先係中二病果個
平時唔多同同事食飯定係仲讀緊書

你唔知同事食飯好多trash talk咩
下 同同事食飯全部都係傾公事定係你嗰啲係trash talk?
…….

你岩
我覺得我似係有社交障礙多啲
有陣時人哋講咗啲嘢 我要諗好耐先比到反應比人
啲人覺得我明佢哋講啲咩 但係其實我唔明
但係問嘅話就覺得自己好弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞