[宇宙學]如果可觀宇宙外有一個引力不斷減少的中心,可以解釋到宇宙不斷膨脹?

7 回覆
0 Like 4 Dislike
咩暗能量暗物質搵極都搵唔到,我哋又睇唔到可觀宇宙外嘅世界,點證明可觀宇宙唔係圍住宇宙中心轉?

既然太陽每年因為消耗4100 millions mass令太陽引力減少,所以太陽地球距離每年拉大6cm,行星之間距離會加速愈拉愈遠,依個現象可以解釋到hubble constant,宇宙係咁加速膨脹。

所以有個假想,可能可觀宇宙外有一個/多個mass不斷減少嘅中心,而宇宙大爆炸只係因為可觀宇宙處於近中心時嘅情況,請問有冇師兄識宇宙學,想討論下
係finite space裡面,星體之間既距離都可以越嚟越遠
當人類解開量子問題 樓主問題應該有10%解釋
既然太陽每年因為消耗4100 millions mass令太陽引力減少,所以太陽地球距離每年拉大6cm,行星之間距離會加速愈拉愈遠,依個現象可以解釋到hubble constant,宇宙係咁加速膨脹。

你呢段嘢同宇宙膨漲有咩關係
引力大到全個observable universe都郁緊
就唔會度到isotropic+homogeneous啦

同埋根據你嘅hypothesis
個一點應該會係radially 有red shift
但我哋見到嘅red shift係radially 指向地球
即係嗰點就喺地球
咁你搵唔搵到
究竟observable universe有冇方向?
有人都度到所有星體都向緊人馬座附近去緊, 有Cosmic Dark Flow, observable universe未必係靜止, 但有另一派又度到係冇
宇宙形狀會唔會似donut形, 所以所有星體睇落去似膨脹緊呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞