日本又一次沒有令我失望。

29 回覆
100 Like 17 Dislike
今日去湯之山溫泉,到溫之山溫泉站好開心咁落車,
雖然冇哂雪,但風過黎仲有 d 雪粉,
正當離開車站時有位站務叔叔捧住個背囊問個背囊係唔係我,
我嗰一刻先發覺落車顧住推個喼,完全忘記背囊放左向頂上面,
最慘落車時連女友都冇為意我冇攞背囊,
真係好感謝佢,我係咁鞠躬 say thank you,
因為我所有錢卡相機護照所有所有野都向哂入面,
好好彩既係呢個係終站,如果唔係架車應該會走左,
當然我都相信如果真係走左都應該搵得返,
但我應該己經嚇撚到乜 mood 都冇哂。

所以今次係繼我女友之前試過向下北澤駅跌左手袋搵得返後又一次奇蹟。
乜撚野呀
讚日本人一陣又刺激到某啲人玻璃心
下次落車前check清楚
有d日本人真係好有同理心
習慣下每次離開一個位就望下有無漏低嘢
依家多咗遊客俾人偷銀包
唔會每次都咁好彩
好在你唔係去台灣/支那
其實我算係個好小心既人,但今次真係戇鳩鳩咁完全冇左件事就推喼落車,正在連出名小心既女友都一樣冇為意,可能坐既車係一般兩邊一行坐位既普通列車,背住上面 d 野當落車起身時真係唔會為意頭頂 d 野。
唔好話台灣支那,向香港都一樣。
係香港澳門大陸幾乎未試過跌野係搵得返,但係日本台灣都試過搵返
樓主同女友真係好登對
袋都漏到兩次有幾出名小心
睇錯左日本又一次令我失望
jm9 你
屌你老母過主啦
試過3 4 點飲完酒跌左個銀包係大版d酒店門口出面,第二check out 先發現,即刻周圍搵,銀包又有身份證信用咭同幾萬yen, 好彩有路人汁到仲要拎埋入酒店reception
又捉到隻踩港撚
有時幾小心都好,總會有失策既時候。
女友嗰次向下北澤駅搭返去涉谷,向月台坐左d 半坐半挨既位,當時冬天女友著左件厚褸,
到車黎時女友起身上車時完全 feel 唔到揹向側邊膊頭個袋條帶鬆左就行入車箱,
個袋仲起個位度,最慘係我地入左車箱係背住車門,
如果入去車箱面向返車門都仲會發覺得到,
之後返到涉谷上酒店時先發現唔見左個袋,跟著返轉頭去返下北澤曾經行過既地方搵,
得個吉萬念俱灰女友諗住打電話報失信用卡,行返去下北澤站時我忽然間醒起仲有一個地方可以問,
去到票務處時離遠己經見到女友個袋向票務處入面枱面,
我當時即刻衝返去女友度同佢講搵到個袋叫佢同信用卡嗰邊講先 hold 住,
睇返個袋入面所有野都原封不動女友開心到喊,係笑住咁喊,連票務處個 sraff 見到都一齊笑。
我信香港都會有好多路不拾遺既人,但當然拾遺不報據為己有既人永遠佔大部份,我都試過向的士跌過兩次電話,一次石沉大海一次就好彩打得返有的士司機聽仲車返黎比我。

都係嗰句,幾小心都好,總會有失策既時候。
二樓mirror唔見咗
留名睇樓主住正野
去下北澤係咪拍GV?
有次坐北陸新幹線去廁所見到有個銀包放咗喺度,入面重有成堆cash同卡,由佐久平到高崎之前都無人拎,最後拎咗個銀包畀高崎駅嘅職員
有 d 乜野聯想會令你覺得到下北澤一定係拍 gv?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞