人大咗 就知道咗 意粉整得好食嘅秘訣係咩…..

19 回覆
9 Like 31 Dislike
就係份量少
份量愈少 愈好味
少先可以索到啲汁
難怪去cafe食果陣 特別覺得好食
落大量牛油同cream 最唔健康嘅煮法就最好食
總之油多汁多粉少
最近睇到新煮法係唔煮D意粉
用凍水浸兩個鐘以上浸軟佢
之後先拎黎同D汁兜一兜
fake 9 。。。。
不嬲生食
印度煮法
雖然很邪魔歪道,但老實說我已經很久沒煮麵了~因為我用泡的!
重點是泡過麵的水。
不過就是因為我都這樣泡著吃,所以我做義大利麵都要比別人久很多。雖然一直以來廚藝都不怎麼好,但願意花時間等待這件事,我覺得我還是蠻有耐心的。
好,那來說說怎麼做,其實只要泡都超好做,有時候簡單炒個蒜頭辣椒橄欖油都很好吃。
義大利麵 100g
水 400ml
橄欖油 1大匙
○洋蔥(切絲) 1/2個
○德式香腸(斜切) 3根
○蘑菇(薄切り) 2個
○青椒(細切) 1個 不加也可以啦
番茄(1cm大小切塊) 1/2個
蕃茄醬 3大匙
伍特斯郡醬 1/2大匙 拿坡里義大利麵的靈魂
剛剛泡義大利麵的水 5~7大匙
奶油 10g
起司粉 1大匙以上~
1.義大利麵泡水,泡2小時以上。
2.平底鍋加橄欖油,用中火將○的材料炒上色,接著加入番茄,將水份收乾。
3.加入蕃茄醬與伍特斯郡醬跟材料混合。
4.接著加入泡好的義大利麵跟泡麵的水,讓材料跟義大利麵混合,並炒乾收汁。從有水到炒乾大約5分左右,最後加奶油拌一拌就完成。
超激好吃,我不知道做了幾次。剛剛吃LAWSON拿坡里義大利麵,覺得好像有點不太行,這樣做的義大利麵會吃到上癮,要小心~
這個食譜會收錄到LINE官方帳號的「義大利麵」關鍵字裡面,話說我發現很多早期的食譜都沒收錄,我會再整理一下噢!

日本人煮法
sad but true
魚漿夫婦
你點知的
拋鑊, 乳化作用
屋企整蒜香欖油意粉 健康又好味
你講"泡", 應該係之前日本果邊有講過, 乾意大利麵搵水浸定1-2個鐘
之後就可以煮2-3分鐘就熟透
我試過呢個方法去煮, 但係效果我接受唔到
用呢個方法去浸透意大利麵, 麵身係會偏淋, 點都救唔到
意大利麵煮得好, 個麵芯要有少少韌性, 咁先好食
好多名廚都強調煮意大利麵一定要落煮麵水, 我又覺得唔係Must
落煮麵水, 主要係要利用裡面澱粉質去收汁, 令汁可以掛麵, 同埋所謂麵粉香
但我認為咁做會令到D汁偏稠, 食落無咁清爽
其實煮麵時, 早1-2分鐘撈起, 然後放落D汁度煮到想要熟度就好夠
或者最簡單蒜香意粉, 可以用牛油收汁都可以
係錢
咁點解唔係整多啲汁?
秘訣就係出街食 自己煮親都垃圾
你落多喲汁唔得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞